Wkinl

Hoe maak je een vulkaanuitbarsting overleven

Vulkanische activiteit komt in veel verschillende vormen, van druppelt van lava tot gewelddadige explosies die shoot stenen, as en gas honderden meters de lucht in. Het laatste type, vaak "Pliniaanse" uitbarstingen, kan net zo krachtig en destructief als elk kernwapen, maar alle soorten vulkaanuitbarstingen zijn gevaarlijk. Gelukkig zijn de meeste vulkanen zorgvuldig gevolgd, en wetenschappers kunnen meestal bieden enige waarschuwing vooraf voordat een ernstige gebeurtenis. Dat gezegd hebbende, als je woont in de buurt van een vulkaan of krijgen een kans om iemand te bezoeken, bent u altijd in gevaar. Zoals het geval is met de meeste natuurlijke gevaren, maar een beetje kennis en voorbereiding kan u helpen een uitbarsting in leven te ontsnappen.

Stappen

Hoe maak je een vulkaanuitbarsting overleven. Bereid je voor op het ergste.
Hoe maak je een vulkaanuitbarsting overleven. Bereid je voor op het ergste.
 1. 1
  Bereid je voor op het ergste.
  • Als u woont in de buurt van een vulkaan, maak voorbereidingen ruim van tevoren. Als u woonachtig bent in de schaduw van een vulkaan, moet je altijd klaar zijn voor een uitbarsting.
   • Leren wat voor soort uitbarsting waarschijnlijk. U vindt er verschillende strategieën moeten omgaan met verschillende soorten uitbarstingen.
   • Voorraad op benodigdheden. Bewaar ten minste een driedaagse levering van voedsel en drinkbaar water bij u thuis. In geval van een uitbarsting, kan de watervoorziening verontreinigd geworden, dus je kunt niet rekenen op uw goed of openbaar water. Houd een EHBO-kit, dekens en warme kleding handig, en hebben een batterij-aangedreven radio en nieuwe batterijen bij de hand zodat u in staat om te luisteren naar adviezen als de stroom uitvalt zal zijn. Houd noodzakelijke medicijnen samen. Idealiter moet je al deze dingen op een plaats-een grote container die u kunt uitvoeren, bijvoorbeeld-, zodat u snel kunt ze mee te nemen als je nodig hebt om te evacueren.
   • Maak een plan en weet vluchtwegen. Als u in de buurt een goed onderbouwd en goed bewaakte vulkaan wonen, kunt u waarschijnlijk een gevaar-zone kaart van uw lokale Emergency Management Agency te verkrijgen of, in de VS, van de US Geological Survey. Deze kaarten laten de waarschijnlijke wegen van lavastromen en lahars (puin stromen) en geeft schattingen voor de minimale tijd die het zou een stroom naar een bepaalde locatie te bereiken. Zij verdelen ook het gebied rond de vulkaan in zones, van hoog-risico naar laag risico. Uw lokale hulpdiensten agentschap kan ook evacuatie routes uitgestippeld. Met behulp van deze informatie kunt u een idee van hoe veilig uw huis of werkplek is te krijgen, en je kunt de beste vluchtweg plannen. Omdat vulkaanuitbarstingen zijn complex en, tot op zekere hoogte, onvoorspelbaar, moet u een aantal alternatieve routes moeten een of meer bereiken "veilige zones."
  • Als u een bezoek aan een vulkaan, kennis is uw belangrijkste bescherming. Voordat hij naar de vulkaan, in overleg met de lokale overheden, en acht hun aanbevelingen of waarschuwingen. Meer informatie over de gevaren die u kunt tegenkomen op het gebied van de vulkaan, en krijg een gerenommeerde gids om u te begeleiden, indien mogelijk. Breng ruim water in het geval je wordt onverwacht gevangen door een lavastroom, en jezelf niet uitput. Je zult in staat zijn om sneller en reageren rennen voor je leven, indien nodig-als je niet vermoeid.
 2. 2
  Luister naar radio of TV-adviezen bij een uitbarsting plaatsvindt. Als een vulkaan uitbarst, direct afstemmen om te bepalen of je in direct gevaar waar je bent en ook om uit te vinden wat er gebeurt om je heen. Deze adviezen zullen je "ogen" om het grotere plaatje te zien en helpen de situatie te beoordelen en de juiste beslissingen nemen.
 3. 3
  Verlaat de omgeving meteen in als u daarvoor toestemming hebt. Je kan worden veroordeeld tot evacueren waar u zich ook bevindt of, in sommige gevallen, evacuatie kan eenvoudig worden aanbevolen. Hoe dan ook, eruit te komen. In de afgelopen uitbarstingen, zijn veel mensen vermoord omdat ze niet luisteren een evacuatie order. Als je het geluk hebt om waarschuwing vooraf krijgen, gebruik het verstandig. Omgekeerd, als je niet wordt gevraagd om het gebied te evacueren, blijf waar je bent, tenzij je direct gevaar kan zien. Nemen om de wegen kan gevaarlijker zijn dan thuis blijven.
 4. 4
  Krijg tot hoge grond. Lavastromen, lahars, modderstromen en overstromingen komen vaak voor in een grote uitbarsting. Al deze kan dodelijk zijn, en alle van hen hebben de neiging om te reizen in de valleien en laaggelegen gebieden. Klimmen naar hogere grond, en blijf daar tot je kan bevestigen dat het gevaar geweken is.
 5. 5
  Bescherm uzelf tegen pyroclastics. Terwijl u wilt krijgen naar hogere grond, moet je ook proberen om jezelf te beschermen tegen pyroclastics die rotsen en puin (soms roodgloeiend) die worden verzonden vliegen tijdens een uitbarsting. Het belangrijkste ding om te doen is kijk uit voor hen en uit hun assortiment. Soms zijn ze eigenlijk regenen, en in sommige types van uitbarstingen, zoals die zich heeft voorgedaan op Mount St. Helens in 1980, kunnen deze raketten mijlen land uit krater van de vulkaan. Bescherm uzelf door een verblijf onder de ridgelines van heuvels en aan de kant van de heuvel tegenover de vulkaan. Als je bent gevangen in een regen van kleinere pyroclastics, hurken neer op de grond, afgekeerd van de vulkaan, en je hoofd te beschermen met je armen, een rugzak, of wat u maar kunt vinden.
 6. 6
  Vermijd het inademen van giftige gassen. Vulkanen stoten een aantal dodelijke gassen, en als je dicht bij een als het uitbreekt, kunnen deze gassen je doden in minder dan een minuut. Ademen door een masker, masker, of vochtige doek-dit zal ook uw longen te beschermen tegen wolken van as-en proberen weg zo snel mogelijk uit de vulkaan. Niet laag bij de grond te blijven, zoals sommige van de meest gevaarlijke gassen zijn zwaarder dan lucht en hopen zich op in de buurt van de grond.
 7. 7
  Komen en te blijven binnen. Tenzij je nodig hebt om te evacueren, de veiligste plek waar je kan zijn is binnen een sterke structuur. Sluit alle ramen en deuren om jezelf te beschermen tegen de as en brandende sintels.
 8. 8
  Krijgen medische behandeling onmiddellijk voor brandwonden, letsels, en gas / ash inademing. Zodra je veilig bent, verspil geen tijd aan de behandeling of een onderzoek te krijgen. Houd er echter rekening mee, dat u kan nodig zijn om een ​​tijdje wachten als er mensen met meer ernstige verwondingen.

Waarschuwingen

 • Probeer niet om geothermische gebieden steken. Hot spots, geisers, en mudpots komen vaak op vulkanen. De grond rond deze is meestal erg dun, en een val door kan leiden tot ernstige brandwonden of de dood. Probeer nooit om deze kruisen tijdens een uitbarsting, en ze alleen op veilige, gemarkeerde paden anders steken.
 • Let op tekenen van brand als je binnen bent. Een rood-hete pyroclastische kan een dak ontbranden vrij snel.
 • Probeer nooit een lavastroom of lahar steken. Zelfs stromen die lijken te zijn afgekoeld kan eenvoudigweg zijn verenigd in een dunne korst over een kern van extreem hete lava. Als je dat doet steekt een lavastroom, het risico te worden opgesloten tussen stromen als een ander plotseling ontwikkelt loop je.
 • Een pyroclastische stroom / overspanningsbeveiliging kan reizen meer dan 300 mijl per uur.
 • Modderstromen en overstromingen als gevolg van een uitbarsting algemeen doden veel meer mensen dan pyroclastics of lava. U kunt in gevaar, zelfs vele mijlen uit de vulkaan.
 • Pas op het gevaar van het dak instorten als zware as ophoopt. Wis het dak van as periodiek, zoals verscheidene voeten van as in een paar uur kan vallen.