Wkinl

Hoe om te groeien aardbeien

Homegrown aardbeien zijn vol van smaak en versheid. Als zowel een levensmiddel en een decoratieve plant, aardbeien zijn perfect voor de teelt in de tuin of in containers, en als je kinderen hebt, zullen ze merken dat aardbeien zijn een van de gemakkelijkste en meest lonende planten om te groeien. Er zijn verschillende keuzes te maken bij de teelt van aardbeien - kiezen op basis van wat het beste werkt voor u en de ruimte die u beschikbaar.

Stappen

Hoe om te groeien aardbeien. Bepalen wat verscheidenheid van aardbei plant het beste past bij uw behoeften.
Hoe om te groeien aardbeien. Bepalen wat verscheidenheid van aardbei plant het beste past bij uw behoeften.

Het kiezen van een aardbeiras

 1. 1
  Bepalen wat verscheidenheid van aardbei plant het beste past bij uw behoeften. Er zijn twee basistypen van aardbeiplanten, namelijk de zomer produceren aardbeien en eeuwigdurende (altijd-dragende) aardbeien. Zomer produceren van aardbeien kan worden onderverdeeld in vroege, midden en late zomer planten. Er zijn vele varianten binnen elke groepering van aardbeien en sommige zijn waarschijnlijk zeer gelokaliseerde, dus vraag uw plaatselijke tuincentrum voor meer specifieke adviezen. Zeer algemeen, sommige soorten zijn:
  • Altijd-dragende of eeuwigdurende aardbeiinstallatie: Dit is de meest populaire van de aardbeien, want het blijft groeien voor een goede vijf jaar of zo. Het produceert een behoorlijke hoeveelheid fruit het hele jaar (buiten in gematigde klimaten, in een overdekte container voor koudere gebieden). Beide functies maken het een goede keuze als u op zoek bent naar een continue aanvoer.
  • Juni vruchtlichamen lager ras: Deze plant zal u voorzien van een groot aanbod van aardbeien in de vroege tot midden zomer, afhankelijk van de planttijd (zomer gewassen vruchten zal produceren ongeveer twee maanden na het planten). Koop dit ras, indien u op zoek bent om te koken met en / of invriezen van uw oogst.
  • Dag neutraal aardbeiplanten: Deze zijn vergelijkbaar met de steeds lager, maar zal produceren veel kleinere aantallen aardbeien het hele jaar door. Dit is een ideale variëteit als u op zoek bent om te eten aardbeien vers uit de grond.
  • Alpine aardbeien: Deze aardbei plant is een zeer kleine soorten aardbeien. De vrucht mag dan klein zijn, maar het is vol met smaak, waardoor deze ideaal is voor aardbeien jam makers.
 2. 2
  Op planten. De meeste tuincentra zullen voorraad aardbeiplanten, maar als je een bepaald ras, zou je nodig hebt om online te controleren of vraag om specifieke voorraad te bestellen inch Het is altijd nuttig om het advies van het plaatselijke tuincentrum te krijgen over wat voor soort van aardbei groeit het beste in uw lokale omstandigheden.
  • Het beste is om aardbeiplanten te kopen op het exacte moment dat u van plan bent om ze te planten in de grond of de container. Waardoor ze te lang in hun winkel koopt potten kan ervoor zorgen dat ze om root-gebonden, ongezonde en ontbreekt in voldoende kracht om goed te groeien wanneer herplant worden.
 3. 3
  Inspecteer uw potentiële planten voor de ziekte of tekenen van slechte gezondheid altijd. Uw aardbeiplanten moeten levendige groene bladeren hebben en vrij zijn van vlekken, bruine randen, of verwelkte eindigt. De wortels moeten zijn overvloedig en zeer licht van kleur.
  • Overweeg de aanschaf van ziekte-resistente aardbeiplanten. Hoewel deze optie is algemeen duurder zijn deze planten bekend om weerstaan ​​de vele soorten schimmelziekten die aardbeiplanten vatbaar zijn.
 4. 4
  Beslissen waar je je aardbeien groeien. Aardbeien zijn gelukkig in zowel tuin bedden of containers, mits je ze te geven wat ze nodig hebben in de vorm van bodem en bemesting. Het is aan u, rekening houden met de ruimte die u beschikbaar en de temperaturen in uw locatie. Bijvoorbeeld, als je wilt aardbeien het hele jaar door te groeien in een koud klimaat, overwegen groeien ze in een container die gemakkelijk kunnen worden verplaatst binnen als buiten tijdens de verschillende seizoenen.
  • Aardbeien groeien goed in alle, maar de meest tropische klimaten.

Anatomie van een aardbei

 1. 1
  Begrijp dat aardbeien groeien van de kroon. Dit is wat lijkt op de basis van de plant voor de wortels gaan. Deze kroon kan niet worden gedekt bij het planten van de aardbei plant, hetzij in de tuin bedden of containers. Er moet echter niet worden overgelaten te bloot ofwel - altijd controleren om ervoor te zorgen dat de kroon zit net boven de bodem.
 2. 2
  Merk op dat u aardbeizaden vindt aan de buitenkant van de vrucht. Dit is een vrij ongewone plaatsing voor zaden in vruchten, maar het is onderdeel van wat de aardbei zo'n interessante fruit. Als u van plan bent om te groeien uit zaad, is een sectie is hieronder te helpen dit doen.
  • Wees ervan bewust dat groeit uit zaad kan lastig zijn en het zal een jaar duren voordat de plant draagt ​​vrucht.

Teelt van aardbeien in de tuin

 1. 1
  Planten op het juiste moment. Dit zal worden bepaald door de aardbeiras u hebt gekozen, dus lees het etiket of raadpleeg de winkel waar je de aankoop van de planten.
  • Grote vruchtlichamen variëteiten van aardbeien plant men het best in de zomer, meestal in de tweede maand van de zomer en uiterlijk, door de eerste helft van de laatste maand van de zomer.
  • Alpine aardbeien plant men het best tijdens de tweede en derde maand van de lente.
  • Perpetual aardbeien daadwerkelijk kan profiteren van een herfst / val planten in plaats van een planting in de winter, want dit geeft hen meer tijd om te groeien gewend aan de nieuwe plot en stellen een gezond wortelstelsel. (Dit planttijd is geschikt voor tuinen in gematigde klimaatzones.)
 2. 2
  Kies een warme en zonnige plek. Aardbeien houden van gebieden die veel direct zonlicht zonder schaduw. Ze waarderen ook minimaal wind. Een aardbei plant zal aardbeien produceren in de halfschaduw desnoods maar de oogst zal nooit zo productief als een plant in de volle zon gehouden.
 3. 3
  Het graven van de bodem dan ook. Veel compost toe te voegen aan de bodem te verrijken en verwijder alle onkruid, met inbegrip van de wortels van het onkruid.
  • Aardbeien zoals rijke bodem het meest. Als de bodem is zware klei of arm zand, voeg goed verteerd organisch materiaal. Mulch na het planten, aan de oppervlakte bodem te beschermen en om de aardbeien schoon te houden.
  • Als de bodem is erg zuur, voeg drie kwart van een kopje dolomiet per vierkante meter van de totale plantaardige voedsel voor het planten.
 4. 4
  Verwijder de aardbei plant uit de winkel container. Plaats de kluit in een emmer water te weken voor een uur of zo. Dit helpt om de schok van de overgang van de pot naar de grond te vergemakkelijken, en zorgt ervoor dat de wortels voldoende vochtig blijven.
 5. 5
  Graaf een gat in de grond. Plaats de aardbei plant in het gat, het bijhouden van de kroon boven de bodem lijn.
 6. 6
  Druk op de grond stevig en voorzichtig rond de basis van de aardbei plant.
 7. 7
  Blijven planten op dezelfde manier als je andere aardbeiplanten. Houd elke plant ongeveer 35-40cm uit elkaar. Het maken van rijen, blijven de aardbeien ongeveer 90cm uit elkaar.
 8. 8
  Regelmatig water geven. Echter, niet overdrijven het water - de ondiepe wortels hebben water in heet water, maar hou er niet klef. Vermijden dat de grond uitdroogt en voorkomen dat het in een modderbad! De tijd voor een fatsoenlijke inweken is als de grond droog lijkt aan de oppervlakte tot ongeveer 1 cm / 1/2 een duim omlaag (steek je vinger in te checken).
  • Water de kroon van de plant. Vermijd water fruit - dit kan leiden tot fruit te rotten.
 9. 9
  Gebruik een vloeibare meststof om voeding te verschaffen. Kies een meststof geschikt voor aardbeien.
  • Aardbeiplanten die worden gegeven in water oplosbare meststoffen met een hoog stikstofgehalte zijn zal slecht presteren, produceren veel bladgroei in plaats van zich te richten op lager vruchten. Als u wenst om dit type meststof te gebruiken, beperken de toepassing ervan.
 10. 10
  Pluk van de eerste bloemen. Door het verwijderen van de eerste bloemen die verschijnen, zal je de aardbei plant een kans om meer krachtig te groeien en produceren een sterker wortelstelsel geven. Laat latere bloemen om te blijven groeien.
  • Lopers zijn ook best verwijderd. Als de aardbei plant gaat deze produceren, zul je ze zien over een maand in groeiende. Lopers afbrekende de energie van de aardbei plant, hen zo onder controle te houden totdat de plant goed is ingeburgerd. Later, kunt u een loper laten groeien tot nieuwe planten vestigen als je groeien de aardbeien in de tuin, maar laat nooit een plant meer dan een loper op een moment of het zal worden verzwakt en de energie zal gaan in groeiende plant plaats aardbeien.
 11. 11
  Controleer regelmatig. De eerste tekenen dat de aardbei bloemen zijn veranderd in fruit zal zijn kleine groene aardbeien. Deze zullen blijven groeien en vervolgens rood als ze rijp zijn.
  • Het kan nodig zijn om te gaan met de vogels. Vogels houden aardbeien ook, en als je ontdekt dat ze knijpen de aardbeien, zal je nodig hebt om een ​​barrière te creëren. U kunt fijne tuin gaas / aardbei net gebruik maken van de installaties over te gooien, dit zal stoppen met de meeste vogels van het krijgen in om de aardbeien te nemen. Een andere optie is een voor de vogels en een voor je. Als de vogels zijn niet te gulzig, kunt u een aantal voor hen vertrekken en neem wat voor u, dit heeft de neiging om te werken het beste wanneer de vogels worden vaak afgeschrikt door iets als een kat, de flits van iets heldere zoals opknoping cd's of ruis.
 12. 12
  De oogst van de aardbeien. Wanneer de hele aardbei is rood, het is klaar om te plukken. Neem een ​​schaal of mand om uw plant of aardbei patch en kies direct uit de bush. Kies altijd zo dat de steel intact wordt gelaten; pellen mag uitsluitend plaatsvinden bij het eten of de voorbereiding van een gerecht.
  • Geef vers geplukte aardbeien een snelle, zachte wassen in koud water voor het eten vers.
 13. 13
  Blijven om de neiging van de planten. Aardbeiplanten zijn redelijk winterhard en ze zullen blijven fruit jaar te produceren na jaar, gedurende ten minste vijf jaar voordat ze vervangen moeten worden. Voor de overwintering in gematigde klimaatzones, ruimen onkruid, stro, mulch, etc. en laat onverzorgd te laten groeien. Als het sneeuwt, waar je woont, gebruikt container aardbeien en hen binnen te halen.
  • Overweeg aardbei voorraad elke twee jaar als u problemen met virussen de planten vernietigen ervaren. Volledig gooi de oude voorraad en brengen in nieuwe voorraad dat is virusvrij.

Teelt van aardbeien in een container

Aardbeien hebben zeer ondiepe wortels, zodat het gemakkelijk is om ze te kweken in potten, zowel binnen als buiten. U kunt uw aardbeiplanten op een balkon, terras of binnen in de voorkant van een zonnig raam. Terwijl ingemaakte aardbeien elk moment van het jaar kan worden geplant, is het het beste om ze te planten in het voorjaar als ze gaan om buiten te zijn als binnenshuis.

 1. 1
  Kies een oppotten container met drainage gaten. Hoewel u speciale aardbei potten die meerdere openingen hebben kunnen kopen, is het niet absoluut noodzakelijk is; aardbeien kunnen groeien en produceren fruit in een bak die met een goede bodem heeft en krijgt voldoende zonlicht.
  • Plaats gebroken terracotta of keramiek op de bodem van de container of grote keien / kleine stenen. Deze zullen helpen zorgen voor een goede afwatering.
 2. 2
  Vul de pot tweederde vol met potgrond. De aardbei pot moet ten minste een 18 "diameter. Alhoewel aardbeien hebben ondiepe wortels, ze produceren wel lopers die wat ruimte om uit te breiden nodig.
  • Aardbeien gedijen in de bodem die een pH tussen 5,3 en 6,5 heeft, dus selecteer een potgrond met die verhouding. Het is een goed idee om uw bodem rijk te houden door het toevoegen van een handvol compost om de container een keer per maand.
  • Als groeit in een hoog en smal ongeglazuurde aardbei pot, voeg een kwart veenmos voor het toevoegen van de bodem, de vochtvasthoudende vermogen van de pot te verhogen.
  • Als groeien in een opknoping mand, lijn de mand met veenmos en gebruik veengrond. Nogmaals, dit is om vocht vast te houden voor de planten. Veenmos zal het ook mogelijk voor de plant om te groeien uit de zijkanten van de pot, dat ziet er leuk uit.
 3. 3
  Water de bodem tot het water begint te lekken uit de bodem van de pot. Maak dan 5 of 6 terpen van de bodem ongeveer 1 "(25,4 mm) hoog. Space de terpen tenminste 6" (152,4 mm) uit elkaar, zodat de lopers ruimte om te zwerven zal hebben. De hopen zich niet meer dan 3 "(76,2 mm) breed zijn.
 4. 4
  Til uw aardbeiplanten uit hun kwekerij potten. Indien nodig, snijd de pot met een schaar als de plant wordt ingeklemd in een te strak. Schud voorzichtig de extra grond, terwijl het scheiden van de delicate wortels met je vingers.
 5. 5
  Vul een emmer of een andere bak met water. Week de aardbei wortels voor een uur, zodat ze kan opnemen genoeg om hen gehydrateerd.
 6. 6
  Haal de planten uit het inweken water en zet een plant op de top van elke bodem terp. Rangschik de wortels zodat deze zich uitstrekken langs de zijden van de hopen.
 7. 7
  Vul de pot met meer grond, waardoor de bodem om de hoogte van de kroon van de plant. De stengels komen uit de kroon, dus niet begraven onder de grond.
 8. 8
  De planten water grondig. Blijven voorzichtig water totdat de pot begint te lekken. (Voeg meer bodem indien nodig-de grondige water zal vaak instorten luchtzakken en verminderen het bodemniveau.)
  • Gebruik een gieter met een sprinkler attachment te voorkomen erodeert de bodem.
 9. 9
  Gedaan. De container kan nu buiten (opknoping of zittend op de grond), of in een warme en zonnige plek binnen worden geplaatst.
 10. 10
  Oogsten wanneer je klaar bent. Wacht een paar te accumuleren of gewoon te eten als ze rijpen. Hoeveel je per oogst krijgt zal afhangen van het bedrag dat u bent gegroeid en de grootte van de container.

Beginnend aardbeiplanten uit zaad

Terwijl aardbeiplanten gewoonlijk gekweekt uit de jonge plant, is het ook mogelijk om aardbeiplanten groeien uit zaad.

 1. 1
  Aanschaffen zaden bij uw plaatselijke kwekerij of van een online bron.
 2. 2
  Vul een container met grond en water het grondig.
 3. 3
  Gebruik uw vinger om 1/4 te maken "(6 mm) depressies in de grond, afstand van de gaten 6" (152 0,4 mm) uit elkaar.
 4. 4
  Plaats 3 zaden in elk gat. De zaden zijn klein, sommige mensen gebruiken een pincet om de zaden te brengen van het pakket aan de grond.
 5. 5
  Bedek de zaden. Aandrukken van de bodem over elke zaaikuiltje. Kunt u gewoon op uw vinger over de bodem. Duw niet te hard want dat kan de bodem veroorzaken compact en de zaden zullen moeten vechten om te verschijnen.
 6. 6
  Gebruik plastic folie om de bovenkant van de plantenbak te dekken. Dit zal de grond vochtig te houden, terwijl de zaden ontkiemen.
 7. 7
  Plaats de bak op een zonnige locatie. De aardbeien zullen profiteren van een warme plek met veel licht. Zet uw plantenbak in de buurt van een radiator of andere warmtebron in de winter.
 8. 8
  Water de zaden. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Controleer de bodem dagelijks om ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt.
 9. 9
  Verwijder de plastic verpakking van de plantenbak wanneer de zaden ontkiemt zijn. Zodra de zaailingen te bereiken de top van de kunststof, zullen ze ruimte om te blijven groeien nodig heeft, dus niet het plastic achter op. De grond zal uitdrogen sneller wanneer het wordt ontdekt, dus check voor droogte elke dag.
 10. 10
  Dun de aardbeiplanten nadat de zaden ontkiemt zijn. Doe dit door te knijpen of af te knippen van de kleinste planten. Laat ongeveer 6 "(152,4 mm) tussen de overblijvende planten.

Groeiende aardbeiplanten van lopers (teeltmateriaal)

Lopers zijn de scheuten die afkomstig zijn uit de belangrijkste plant - hun hele doel is om zoveel mogelijk nieuwe planten produceren. Ze kunnen worden gebruikt om nieuwe aardbeiplanten groeien voor volgend jaar de plantseizoen.

 1. 1
  Vul een container met grond. Plaats deze naast de aardbei plant die stuurt lopers weer.
 2. 2
  Pak de loper en duw hem in de pot van de bodem. Verlaat verbonden aan de belangrijkste fabriek en bestrijken slechts een deel van de loper - de andere kant zal moeten steken over de pot om zijn evenwicht te bewaren.
 3. 3
  Laat de loper sit bevestigd als dit voor minstens een maand. Gedurende deze tijd, water regelmatig, op hetzelfde moment als de moederplant, dit is om de grond vochtig te houden en wortelgroei stimuleren.
 4. 4
  Scheid de loper van de moeder plant. Na een maand, snijd de loper van de moeder plant - Gebruik schone of gesteriliseerd tuin knipt om dit te doen, om zo te voorkomen dat er een ziekte op de snede plaats.

Strawberry kalenderjaar rond het jaar

Het volgende geeft een aantal fundamentele adviezen over de verzorging van aardbeien door het jaar. Je nodig hebt om aanpassingen te maken op basis van de variatie, en als je woont in het zuidelijk halfrond, moet u de maanden rond te wisselen:

 • Vroege winter (december-januari): Weed rond de aardbeiplanten, verwijder alles wat mal van schimmelgroei zouden kunnen aanmoedigen. Controleer om te zien of er een noodzaak om ze te bedekken.
 • Eind van de winter (januari-februari): Zaden moeten worden gezaaid op dit moment, in kuipen, binnenshuis.
 • Het vroege voorjaar (maart-april): Bereid de plot voor de aanplant van nieuwe aardbeiplanten. Bemesten bestaande aardbeiplanten.
 • Het late voorjaar (april-mei): Plant de vroege-dragende aardbeiplanten, ze kunnen aan bod moeten komen als het nog koud, maar dit moet worden afgewogen tegen het verwijderen van afdekkingen voor bestuiving op warmere dagen. Ongeveer eind april, planten midden-en late-dragende aardbeiplanten. Verwijder de lopers en de eerste bloemen. Add anti-bird maatregelen.
 • Begin van de zomer (juni-juli): Mulch rond de aardbeien. Houden goed water en vogel-vrij. Controleren op ziekten en gooi ongezond uitziende planten. Oogst vroege dragende aardbeien. Propageren nieuwe planten.
 • Nazomer (juli-augustus): Blijf water geven en uitdragen. Oogst mid-to-late seizoen en eeuwigdurende rassen. Jam maken.
 • Begin van de herfst / herfst (september-oktober): Bezuinigen oude of verwilderde stukjes van de planten. Bemesten voor de winter. Oogst elke aardbeien blijven produceren (meestal eeuwigdurende).
 • Laat in de herfst / najaar (oktober-november): Opruimen eeuwige rassen in gereedheid voor de overwintering.

Tips

 • Indien u graag naar aardbeien groeien in water, zie Hoe hydrocultuur groeien aardbeien voor meer details.
 • Aardbeiplanten kunnen zichzelf bestuiven indien nodig. Echter, bijen zorgen voor de bestuiving meer plaatsvindt en de aardbeien hebben meer kans om volledig te vormen wanneer bijen bestoven.
 • Vogels houden aardbeien zo veel als jij. Als uw vruchten worden opgegeten door onze gevederde vrienden, draperen netten over de planten of zorgvuldig regelen een groot stuk kippengaas over de pot, in een koepel-of klokvorm, zonder beklemmende de plant.
 • Terwijl de teelt van aardbeien uit zaden uw eigen fruit is geproduceerd lijkt misschien een geweldig idee, is de kans groot dat dit een kleine, zure vrucht die is niet zo lekker als het origineel zal produceren. Uw beste optie is om zaden te kopen bij de winkel als u op zoek bent om te groeien uit zaad. Als je het niet erg proberen maar, geef het een gaan om te zien hoe het afloopt.
 • Uw aardbeien niet noodzakelijkerwijs volledig rood rijp zijn. De beste indicator van rijpheid is smaak. Als ze zijn stevig en zoet, zijn ze klaar om te plukken.
 • Als je plant je aardbeien in een opknoping mand of aardbei pot, vergeet niet om de container te draaien vaak zo dat de planten aan de achterzijde krijgen genoeg zonlicht.
 • Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de plant. Als je wortels steken uit de drainage gat in de bodem van de pot kan zien, is het tijd om uw installatie te verhuizen naar een groter huis.
 • Het toevoegen van een paar snufjes van koffiedik naar de bodem zal het stikstofgehalte niveau op te krikken; voegen koffiedik als de bladeren van de plant zijn lichtgroen.
 • De meeste aardbeiplanten profiteren van een time-release meststof; je kunt kopen potgrond met de meststof al gemengd in, of u kunt de meststof apart kopen en toe te voegen aan de bodem.
 • De meeste aardbeiplanten zal stoppen met het produceren fruit na 4 tot 6 jaar. De tijd Peters zal afhangen van de variëteit geteeld. Verwijderen als ze lijken te slecht te doen en zijn gestopt met het produceren van de van hen verwacht bedrag.
 • Oogst je fruit, zodra het rijp, aardbeien die zitten op de top van de bodem te lang zal rotten.

Waarschuwingen

 • Het is gemakkelijk om boven water een aardbei plant in een pot. Voel je niet verslagen als uw plant niet overleven. Gewoon een nieuwe en probeer het volgend jaar weer!
 • Aardbeien lijden aan tal van ziekten, met inbegrip van virussen en rot. Ze zijn soms in staat om gered te worden met snelle en accurate behandeling, maar in veel gevallen is het gewoon het beste om ze weg te gooien en opnieuw te beginnen met verse planten. Typische schimmelziekten zijn botrytis en bladvlekkenziekte, terwijl echte meeldauw kan een ander probleem voor aardbeien zijn. Vraag uw plaatselijke kwekerij centrum voor remedies, of doe een zoektocht naar natuurlijke oplossingen.

Dingen die je nodig hebt

 • Planting pot of opknoping mand
 • Starter planten of aardbei zaden
 • Potgrond
 • Time-release meststof
 • Plastic folie (indien vanaf zaad)
 • Aardbei gaas / netten