Wkinl

Hoe je single malt whisky proeven

Single malt scotch whisky wordt steeds populairder over de hele wereld. Het is een complexe en veelzijdige geest die u kunt genieten als aperitief, naast een maaltijd, na het eten of als een slaapmutsje.

Stappen

Hoe je single malt whisky proeven. Get some single malt scotch whisky.
Hoe je single malt whisky proeven. Get some single malt scotch whisky.
 1. 1
  Get some single malt scotch whisky. Vergeet niet: het kan alleen worden opgeroepen whisky als het wordt gedistilleerd in Schotland - alle anderen zijn single malt whisky, indien versneden met het product van een andere distilleerderij. Om te beginnen, probeer een aantal van je vrienden 'favoriete whisky's of ga naar een whisky bar en vraag om aanbevelingen. Als deze opties niet beschikbaar zijn, gaat u naar uw lokale slijterij en pick-up een fles.
 2. 2
  Koop een goed glas. De tulp glas is de favoriete stijl, omdat het zich richt de aroma's en spatten de geest op de tong in een brede manier. Riedel en Glencairn maken variaties op deze stijl. Sommige whisky drinkers liever tumblers of snifters.
 3. 3
  Schenk jezelf een dram. Afhankelijk van uw ervaring en hoeveel je wilt drinken, kan dit bedrag overal van een half ons tot twee gram.
 4. 4
  Kantelen en draaien het glas. Laat de whisky vacht van de glazen. Dit vergroot het oppervlak, waardoor een grotere verdamping en dus de aroma verbeteren. Let op de consistentie als het vastzit aan de zijkanten van je glas.
 5. 5
  Neus van de whisky. Plaats je neus een paar centimeter afstand van het glas. Wat ruik je? Krijg nu een beetje dichterbij. Hoe is dat? Krijg nu zo dicht als je kunt zonder dat de alcohol verbranden bemoeien. Welke andere aroma's zijn er? Houd je mond een beetje open als je neus de whisky zal u helpen om beter te onderscheiden en te 'proeven' van de verschillende aroma's.
 6. 6
  Voeg water. Dit is facultatief. Voeg zoveel als half-en-half of zo weinig als een paar druppels. Het toevoegen van water is afhankelijk van de sterkte en de stijl van de whisky en de proever de voorkeur. Regelmatige flesjes bevatten 40% tot 46% alcohol (ABV) en worden verdund met water bron van de distilleerderij. Sommige whisky purists (Jim Murray, bijvoorbeeld) gevoel dat zoals reeds werd verdund verdere verdunning is nodig. "Cask strength" whisky's zijn sterker (over het algemeen 46% tot 60%) en meer water nodig. Vermijd leidingwater, omdat het chloor en / of opgeloste mineralen zal interfereren met de smaak.
 7. 7
  Schud voorzichtig de whisky. Neus de whisky weer. Verander de hoek en afstand van het glas op te halen al het subtiele aroma's. Blijven deze voor een paar minuten, terwijl het water trouwt met de whisky en geeft extra aroma's u misschien niet opgevallen op het eerste. Als je water hebt toegevoegd, heb geduld. Het vergt een goede hoeveelheid tijd voordat de whisky en water zijn volledig getrouwd.
 8. 8
  Neem een slokje. Neem net genoeg om de vacht van uw mond en begin langzaam draai hem rond je tong. Voel de consistentie van de whisky. Sommigen voelen dikker, vetter, of iets minder verfijnd dan anderen. Dit wordt aangeduid als de "mondgevoel". Probeer en vacht van uw tong, zodat de whisky raakt al je smaakpapillen.
 9. 9
  Proef de whisky. Probeer de whisky in je mond zo lang als het duurt om alle verschillende smaken opmerken.
 10. 10
  Slikken. Probeer niet om uw mond open of dicht je keel. Laat in een kleine hoeveelheid lucht door je mond en adem door je neus langzaam als de dampen stijgen tot in je sinussen. U zult merken verschillende smaken. Dit heet de "finish." Zodra de smaken verdwijnen, normaal te ademen.
 11. 11
  Herhalen. Tenzij men proeven van whisky's snel achter elkaar, het nuttigen van een borrel kan vaak een half uur of meer. Merk op hoe de smaken en aroma's te veranderen in uw hele sessie.

Tips

 • Wanneer in een bar of pub, whisky puristen bestellen hun drankjes "nette", wat betekent dat zonder een mixer, zoals frisdrank, vruchtensap, water of ijs. Netjes is de aanbevolen manier om te bestellen whisky, zelfs als je gewoon liever water zelf toevoegen. "Straight up" kan leiden tot verwarring omdat sommige barmannen kunnen interpreteren als geschud met ijs dat is een veel voorkomende martini techniek. "On the rocks" verwijst naar het gieten van de whisky over ijs.
 • Let op de relatie tussen de stijl van de whisky en de smaak en complexiteit. Waar is de distilleerderij (bijv. Islay, Speyside, Highlands)? Hoe oud is het? Werd gerijpt in een gebruikte Sherry of Bourbon cask? Werd de mout veen-gedroogd? Was het chill-gefilterd? Werd bronwater toegevoegd of werd gebotteld op cask strength?
 • Geniet ervan met een vriend en vergelijk ervaringen.
 • Whisky drinken is leuker en meer de moeite waard als je ontspannen en vrij van afleiding zijn.
 • Whisky drinkers zijn het oneens over de vraag of men het ijs moet toevoegen aan de whisky. De meesten geloven dat het koelen met ijs onderwerpt de complexe smaken van single malts. Anderen geloven dat het ijs verandert de hele dynamiek van whisky op een positieve manier. Voel je vrij om je eigen oordeel te vormen.
 • Single malt whisky kan worden genoten op zichzelf of gecombineerd met voedsel. Enkele veel voorkomende suggesties zijn oesters, sushi en donkere chocolade.
 • Overweeg experimenteren met Ierse single malt whisky. Ierse mout wordt gedroogd boven een kolen / cokes vuur in plaats van een turf vuur en gedestilleerd drie keer in plaats van twee.
 • Duurder is niet per se beter. U kunt een uitstekende whisky collectie op te bouwen met flessen die kost minder dan 55€ per stuk.
 • Het gebruik van een kleine hoeveelheid water is gebruikelijk om de openstelling van de smaken van de geest. De meeste whisky's produceren een diepere, boterachtige of anderszins meer complexe smaak met de toevoeging van zelfs kleine hoeveelheden water.
 • Ouder worden is niet noodzakelijkerwijs beter. Oude whisky zal mellow als het duurt op meer kenmerken van het vat en zal zich concentreren in de tijd als de alcohol verdampt.
 • Schrijf je eigen proefnotities. Het zal je motiveren om meer nuances te vinden. Het is niet nodig om concrete namen hechten aan de smaken (bijvoorbeeld rook, turf, sherry, fruit, kokos, toffee). Iedereen ervaart iets anders. Het kan u eraan herinneren van een bos na regen of van een kampvuur op het strand. U kunt ook beschrijven het als waardig, kwaad, luxe, of, als u geen woorden, complex niet kan vinden.
 • Experimenteren met grotere en kleinere slokjes om nuances te ontdekken aan de smaak.
 • Experiment. Whisky proeverij is een kwestie van praktische wijsheid en persoonlijke ervaring, niet de theorie.
 • Sommige whisky heeft tijd nodig om te ademen. Na het openen van een nieuwe fles, een glas en laat het zitten voor een week of twee. Let op de toegenomen complexiteit. Dit geldt vooral voor cask-strength flessen en bepaalde merken zoals The Balvenie en Glenfarclas.

Waarschuwingen

 • Hoewel u waarschijnlijk om het te drinken langzamer en in kleinere hoeveelheden dan andere geesten, alcohol is gevaarlijk als het niet met mate geconsumeerd.
 • Een 40€ fles whisky kost ongeveer 5€ per ounce. De meeste bars rekenen ongeveer 10€ per ounce voor goede single malt whisky.
 • Whisky is een alcoholische drank. Controleer het drinken leeftijd voor uw omgeving voordat proeverij.

Dingen die je nodig hebt

 • Een fles single malt Schotse whisky
 • Een kwaliteit glas
 • Gebotteld bronwater
 • Minstens een half uur, vrij van stress en afleiding
 • Extra tijd om je lichaam te metaboliseren de alcohol voor het besturen van een zware machines of het besturen.