Wkinl

Hoe te bonen en erwten groeien

Bonen en erwten zijn relatief makkelijk te kweken, waardoor ze een goede keuze voor een eerste keer tuinman of een nieuwe tuin plot. Deze peulvruchten hebben ook een symbiotische relatie met stikstofbindende bacteriën, wat betekent dat ze daadwerkelijk verbeteren van de voeding van de grond zijn ze inch Volg deze instructies om bonen of erwten groeien - en dan eten ze uit de wijnstok om te ontdekken wat ze naar smaak wilt geacht!

 • 1 Steps
  • 1.1 Planning voor Beans
  • 1.2 Planning voor Peas
  • 1.3 Het planten Peulvruchten
 • 2 Tips
 • 3 Waarschuwingen
 • 4 Wat je nodig hebt
 • 5 Gerelateerde Googles
 • 6 Bronnen en Citaties

Stappen

Hoe te bonen en erwten groeien. Kies een goede locatie.
Hoe te bonen en erwten groeien. Kies een goede locatie.

Planning voor bonen

 1. 1
  Kies een goede locatie. Bonen willen meestal (ongefilterd) volle zon, die wordt gedefinieerd als ten minste 6 uur zonlicht per dag. Ze doen het zeer goed in warmere klimaten zoals dat van de Europese Zuid. Sommige rassen van bonen, zoals die van oudsher werden gekweekt met behulp van in korenvelden met de drie-zusters-methode (dwz bonenstaken kronkelen rond maïsstengels met squash op de basis), zijn toleranter van schaduw en zal produceren nog steeds in gevlekt zonlicht of met minder dan 6 uur een dag.
  • Maak een zon grafiek om te bepalen welke delen van uw tuin of patio beste zal zijn voor bonen.
 2. 2
  Kies een boon ras dat uw smaak en locatie past. Ieder zal ander licht, ruimte, planten en oogsten eisen hebben, niet om een ​​andere smaak te vermelden. Wat bonen (zoals snap bonen) worden geteeld om te worden gegeten rauw - pod en al - terwijl anderen zijn bedoeld gepeld en gedroogd te worden voor later gebruik in de keuken. Er zijn twee algemene categorieën bean:
  • Poolbonen groeien hoog en moet worden latwerk. Niet alleen zijn ze mooi om te zien, maar ze maken ook het grootste deel van verticale ruimte.
  • Bush bonen zijn compact en hoeven niet steunen. Omdat ze niet lange schaduwen werpen, kunnen ze gemakkelijker worden geplant in en rond andere planten.

Planning voor erwten

 1. 1
  Kies een goede locatie. Hoewel erwten willen doorgaans volle zon, die wordt gedefinieerd als ten minste 6 uur zonlicht per dag, zij ook de voorkeur aan koelere klimaten. Als je woont in een warme ruimte, plant je erwten in een gebied dat ofwel krijgt gevlekte zonlicht gedurende de dag of in de schaduw tijdens de heetste uren. (Een plek gedeeltelijk in de schaduw van een boom of haag is ideaal omdat de groeiende bladeren zal meer schaduw te bieden als het seizoen heter.)
  • Maak een zon grafiek om te bepalen welke delen van uw tuin of terras geschikt voor de teelt van erwten zal zijn.
 2. 2
  Kies een erwt ras dat uw smaak en locatie past. Ieder zal ander licht, ruimte, planten en oogsten eisen hebben, niet om een ​​andere smaak te vermelden. Bovendien zijn sommige groeien hoog en moet worden opgegroeid een steunregeling (die een geweldige manier om verticale ruimte te benutten kan zijn), terwijl anderen zijn compacter (en zal niet werpen een lange schaduw over andere delen van de tuin). Er zijn drie algemene categorieën van erwten:
  • Engels (aka tuin) erwten zijn uitsluitend gekweekt voor hun zaden en moeten gepeld worden na de oogst. Er zijn zowel hoog-en laag groeiende rassen.
  • Sneeuw (aka suiker) erwten worden geteeld voor zowel hun zoete, platte peulen en hun zaden. Geen beschietingen is noodzakelijk, want ze zijn volledig eetbaar, maar ze smaken het best als ze jong geplukt. Er zijn zowel hoog-en laag groeiende rassen.
  • Sugar snaps worden ook gekweekt voor zowel hun zaden en peulen, maar zijn dikker dan peultjes en meer lijken sperziebonen. Ze alleen komen in high-climbing rassen.

Het planten van bonen en erwten

 1. 1
  Beslis over het aantal planten die u wilt. Dit wordt bepaald door de afstand eisen van de variant die u hebt gekozen. Als u van plan bent om te planten rijen, zeker om voldoende ruimte te laten tussen hen voor gemakkelijke toegang - vooral als je hebt gekozen voor een grote variëteit.
 2. 2
  Krijgen sommige zaden. Dit zijn de bonen of erwten zelf, natuurlijk, wat betekent dat, in tegenstelling met vele andere soorten zaad, zul je relatief verse degenen nodig hebben. Verse bonen of erwten uit een boerenmarkt zal prima werken; verse degenen uit de supermarkt zou kunnen werken, maar de exacte verscheidenheid waarschijnlijk niet zal worden vermeld en velen zullen niet ontkiemen. U kunt ook gedroogde zaden te kopen, zolang ze niet erg oud. (Controleer de datum op de verpakking.) Gedroogde bonen uit de supermarkt kan werken, maar je best zou doen om biologisch te gaan (om ervoor te zorgen dat ze niet zijn behandeld niet te ontkiemen). Bevroren of ingeblikte bonen en erwten zijn nutteloos.
  • Voor gedroogde bonen, eerst testen. Geniet wat in het water toen ze in een vochtig keukenpapier en vouw het over. Houd de handdoek gewoon vochtig (splash het met een keer per dag of zo water), en in twee of drie dagen open it up en kijk. Als er kleine spruiten porren uit van de split bonen, het is een goed teken dat ze gezond en je moet doorgaan en plant ze. (! In feite, planten die gekiemde degenen eerst) Als ze zien er precies hetzelfde, geef ze nog een paar dagen en als dat niet werkt zoek een andere bron van bonen, en als de bonen hebben gekregen beschimmeld kunt u opnieuw proberen om ze te ontkiemen met minder water, maar u zult waarschijnlijk een andere bron van bonen nodig.
 3. 3
  Bereid de bodem. Ofwel zet vuil in een voldoende omvang container (onbevruchte potgrond uit een tuin winkel zal prima werken) of graven de grond waar je ze wilt planten. Je hebt ongeveer 6 inch (15 cm) van losse, rijke grond. Als uw grond is meestal klei of zand, zult u waarschijnlijk meer geluk in een pot. (Of koop wat compost en teelaarde, meng het met het vuil u opgegraven - ongeveer 50/50 - en zet het terug, zodat het een lichte heuvel vormt.)
  • Ga gemakkelijk op bevruchting. Vergeet niet dat erwten en bonen hun eigen stikstof kunnen verkrijgen. Als u te veel stikstof in de vorm van kunstmest, zal de wijnstokken grote te krijgen, maar er zullen minder bonen en erwten te oogsten.
 4. 4
  Overweeg onthutsend uw planten. Als u van plan bent om maar een paar planten groeien, kan dit een probleem zijn, als je plant vijftien van hen, echter, kunt u overweldigd wanneer de tijd komt om te oogsten alles. Bovendien zijn sommige erwten / bonen zijn "bepaald", wat betekent dat ze zullen bloeien en maken erwten allemaal tegelijk. U zult een grote oogst te krijgen, dan is de plant zal sterven. Anderen zijn "onbepaald" en zullen bloemen set en maak pods voor zo lang als ze groeien (enkele weken tot enkele maanden). Je krijgt niet zo veel peulen in een keer - meestal niet meer dan 5-6 rijpe peulen per plant per paar dagen - maar krijg je ze veel langer.
  • Ervan uitgaande dat je groeit onbepaalde rassen, zullen twee fabrieken in het algemeen genoeg te maken voor een persoon (voor een bijgerecht) om de paar dagen. Gebruik dit om te berekenen hoe vaak wil je de erwten / bonen en hoeveel mensen je zult voeden om te beslissen hoeveel planten om te groeien eten.
  • Voor welbepaalde rassen, kunt u ofwel een goede maaltijd of twee van hen of ze te bewaren door drogen, inblikken, beitsen, enz.
 5. 5
  Plant de zaden. Duw je vinger naar beneden in de bodem dat je planten tot op het punt om de eerste gezamenlijke (1-1.5 ", 2.5-5cm) en zet dan het zaad in dat gat. Pat bodem naar beneden over het (naar contact bodem te garanderen, die van cruciaal belang voor kieming) en water zachtjes (om re-blootstelling te vermijden) Vb:.. giet water op je hand en strooi deze over waar elk zaadje werd geplant.
  • Hoewel het afhankelijk is van het ras, zijn bonen meestal geplant ongeveer een of twee weken voor de verwachte datum van de laatste moord vorst in het voorjaar. Kijk voor bodemtemperatuur dat is betrouwbaar dan 60 ° F (16 ° C) als een cue. Houd in gedachten dat rassen met gekleurde zaden hebben meer kans om te ontkiemen in koele bodems dan rassen met witte zaden.
  • Erwten worden vaak geplant ongeveer zes tot acht weken voordat de laatste moord vorst (bodemtemperatuur van 50 ° F/10 ° C of hoger). Sommige erwten (peultjes en sugar snaps) als koele temperaturen en zijn meer van een voor-en najaar planten in de meeste klimaten. Nogmaals, zou uw bijzondere boon variëteit hebben verschillende eisen.
   • In gebieden zoals de San Francisco Bay Area, groeien erwten goed geplant in februari en produceren tot eind mei of begin juni, toen ze afsterven. Plant ze weer in september / oktober (terwijl het nog warm is) en ze zullen produceren door middel van december of januari.
  • Als je koopt werkelijke zaden in een pakket bestemd voor opplant, zal het te zeggen om in eerste instantie te planten meer dan je nodig hebt en vervolgens verdunnen ze naar een meer hanteerbaar aantal. U kunt dat doen, maar vergeet niet dat als je niet dun ze genoeg (of doe het snel genoeg), zal de zaailingen uiteindelijk strijden om voedingsstoffen, steeds onvolgroeide of zelfs sterven.
  • U kunt ook de zaden min of meer waar ze geacht worden te eindigen. Sommigen zullen niet ontkiemen, dus plant een paar in elk gebied om ervoor te zorgen dat u genoeg. Bijvoorbeeld, als je zaadjes moeten worden verdeeld over 6 "(15 cm) uit elkaar, planten drie of zo om de 6". Gebruik ze niet planten te dicht bij elkaar, als ze allemaal ontkiemen, zal het moeilijk zijn op te trekken van de extra's zonder pijn degene die u wilt opslaan.
  • Als het planten van een groot gebied met erwten of bonen, doen een hand terug kan breken werk. Overweeg het gebruik van een wiel planter (zoals afgebeeld) of een plantenbak die hecht aan de achterkant van een trekker.
  • Afhankelijk van de soort en of je geplant vers, gedroogd, of pre-gekiemde zaden, verwachten de eerste spruiten te zien boven het oppervlak tussen ongeveer 2 tot 10 dagen.
 6. 6
  Zorg voor een ondersteuning. De meeste erwten en bonen worden kronkelend plant. Je zal dus iets moeten voor hen te slingeren op: een omheining, een net gespannen tussen twee palen, individuele palen voor elke plant, of een boon tipi (gemaakt van 3-4 bamboe stokken aan elkaar gebonden aan de top). Het beste is om een ​​steun klaar om "plant" hebben terwijl je de zaden. De steunen kunnen ook helpen merk je zaad locaties.
  • Als u wilt uw erwten of bonen groeien langs een afrastering - vooral een eigenschap van je buurman grenst - zorg ervoor dat je het niet erg te offeren wat leidt tot de tegenoverliggende zijde. Als het hek is tussen u en de zon, is het waarschijnlijk het beste om het niet te gebruiken als ondersteuning; planten groeien in de richting van het zonlicht en kunnen produceren alleen een handjevol goodies aan uw kant.
 7. 7
  Het opzetten van een gieter schema. Water hen ten minste dagelijks - en vaker als het droog is - maar vergeet niet dat te veel water is net zo schadelijk als te weinig. Om de bodem te testen, duw je vinger in de grond. Als het wordt het nat / modderig, je bent overbewatering, het moet vochtig zijn om te drogen.
  • Water met een "regen" spray op een slang of een gieter. Laat de slang niet draaien direct op de zaden, ze zullen ofwel weg te wassen of verdrinken.
 8. 8
  Zodra de scheuten komen 1 tot 2 centimeter lang, voeg ze toe aan hun kronkelen oppervlak (paal, netto, wat dan ook). Als je ze laat omvallen, a) kunnen zij rotten op het oppervlak en b) ze kunnen slingeren met hun buren en worden moeilijk te scheiden zonder te breken. Houd ze controleren en hen aanmoedigen om op te groeien de tweelingstedenprogramma oppervlak elke dag als je ze water. Ze groeien snel!
  • Op dit punt kunnen ze meer directe water nemen, maar nog steeds, niet de slang rechts draaien op hen.
 9. 9
  Oogst erwtenspruiten indien gewenst. Tender erwtenspruiten zijn heerlijk, rauw of gekookt. Als de erwten zijn 4-6 "of 10-15cm lang, kunt u afgesneden van de top twee" niveaus "van bladeren en breng ze naar de keuken niet meer dan dit te snijden, hoewel;. De stam krijgt vezelachtige als het groeit en je wilt naar de top te snijden waar het nog steeds mals. De erwt planten terug zal groeien, en je kunt meerdere oogsten uit te halen voor de greens.
 10. 10
  Kijk hoe ze groeien. Bloemen zal beginnen om te laten zien een paar weken na de spruiten komen. (Bonen en erwten bloem in veel verschillende kleuren, waaronder wit, roze en paars, dus je kon zelfs stiekem wat in een bloementuin voor de show.) Als de bloemen opdrogen, een erwt / bean pod zal beginnen te groeien uit dezelfde plaats.
 11. 11
  Oogst de peulen. Als uw ras is eetbaar-podded, plukken en eten ze wanneer ze aankomen in gewicht. Als het niet eetbaar-podded, wachten tot de peulen zijn rond en je kunt de kleine hobbels uit de erwten / bonen binnen te zien. Pak ze, opent u de peulen en gebruik de erwten / bonen binnen.
  • Sommigen, zoals peultjes, beste smaak wanneer pakte een beetje jong.
  • Pak ze op dezelfde dag dat u van plan bent om ze te gebruiken - en zodra voor het eten mogelijk. De smaak begint zodra je ze plukken vervagen.
  • Kies altijd peulen voordat ze te oud. Een voorproefje van een te grote pod zal u vertellen waarom: terwijl ze niet schadelijk te eten, ze zijn niet erg lekker, ook niet. De textuur is grof en kernachtige en verliezen ze hun zoetheid.
 12. 12
  Laat een paar peulen rijpen volledig aan het einde van het groeiseizoen. Ervan uitgaande dat je vond de verscheidenheid, kunt u de zaden gebruikt om opnieuw te planten volgend jaar. (Zie tips.)

Tips

 • Als u te veel rijpe peulen, wachten totdat er wat krijg echt, echt rijp (dwz de stengel begint te drogen, of de pod splitst), plukken en open ze, zet dan de zaden op een koele, droge plek om ze te laten drogen. Planten die zaden volgend jaar!
 • Overweeg metgezel planten om de gezondheid van uw bodem en gewas te verbeteren.
 • Een goede planning optie is om een ​​kinderdagverblijf of zaden winkel in uw buurt vinden en vragen een deskundig persoon voor aanbevelingen. Lokale kwekerijen weten vaak dingen over het lokale klimaat en de bodem die niet in het algemeen tuinboeken, en kunnen zij in staat om te helpen adviseren dingen zoals het planten tijden en rassen geschikt is voor uw omgeving.
 • Men moet er rekening mee dat de boeren het water erwteninstallaties 70ml per plant per twee dagen.

Waarschuwingen

 • Als u ziet bugs op de erwten - kleine groene of bruine (bladluizen), kleine witte vliegen (witte vlieg), of iets dat lijkt op witte fuzz op de onderkant van de bladeren (een ander soort witte vlieg) - minimaal, wassen ze af met water en afwasmiddel. Als het allemaal over een tak, afgesneden van de tak en gooi het weg, dan is de omgeving was de takken, als het allemaal over de plant, trekt u de plant op en gooi het weg. Verschillende planten hebben verschillende kwetsbaarheden, dus kijk in tuinboeken voor andere ziekten en plagen die erwten en bonen beïnvloeden.
 • De meeste erwten of bonen zijn onderhevig aan meeldauw en andere plagen. Als je ziet een wit film of stof op een paar bladeren, afgesneden van de aangetaste tak, ook al heeft erwten of bloemen op het, en gooi het weg. Doe geen compost of te laten in de buurt van planten. Het is mogelijk om een ​​besmetting vroeg te vangen en te behandelen, maar als het grootste deel van een plant is besmet trek het op en gooi het geheel weg - dan kijken naar de planten in de buurt van het zeer zorgvuldig. Als je een slechte besmetting, doe niet planten erwten of tomaten in dat bed / vuil volgend jaar, zullen ze worden besmet vanaf het begin. Als je het niet mee omgaan, de bladeren en stengels beginnen opdrogen en draaien bruin (heel zoals ze doen als de plant sterft van warmte of ouderdom), waardoor de hele plant sterft vrij snel (en eventueel verspreiden van de schimmel aan andere nabijgelegen planten!).
  • Bij de eerste tekenen verdunnen 9 delen water op 1 deel melkpoeder en spuit onder-en bovenzijde van planten tot tweemaal per week. Dit neutraliseren in de vroege stadia en voorkomt verdere besmetting ervan. Een milde oplossing van appelazijn of een milde oplossing van soda en water kan worden afgewisseld. Kans groot dat je kunt leggen dat de besmetting voordat het aan de late stadia.
 • Weet hetzelfde gewas op dezelfde plaats groeien niet langer dan een jaar of twee, roteren gewassen rond uw tuin om bodemziekten te voorkomen dat de opbouw in de tijd.

Dingen die je nodig hebt

 • Bodem (in de grond of in een pot)
 • Erwt / jansbroodpitten
 • Iets voor hen te vlechten op, zoals palen, netten, of een hek
 • Een zachte waterer zoals een "regen" soort sproeikop voor gieter of slang