Wkinl

Hoe je aardappelen planten

Aardappelen zijn de derde meest voorkomende gewas in de wereld, en een belangrijk hoofdbestanddeel van verschillende etnische diëten. Aardappelteelt is een gemakkelijke en eenvoudige proces met deze stappen.

Stappen

Hoe je aardappelen planten. Verkrijgen van zaden.
Hoe je aardappelen planten. Verkrijgen van zaden.
 1. 1
  Verkrijgen van zaden. In tegenstelling tot sommige planten kunnen aardappelen worden geënt in twee verschillende manieren.
  • Gebruik pootaardappelen. U kunt een pootaardappelen kopen via de post of bij uw plaatselijke tuin winkel, of u kunt gebruik maken van overgebleven aardappelen die u gekocht van de supermarkt. (Deze zullen echter niet worden gecertificeerd als ziektevrij-die een eeuwige probleem kunt maken als u van plan bent om aardappelen opnieuw te verhogen op dezelfde plaats, zoals veel ziekten kunnen overdragen van jaar tot jaar in de grond.)
   • Met een scherp, niet-gekarteld mes, snijd de aardappelen grofweg in vieren, zorg ervoor dat elk stuk heeft niet meer dan drie "ogen" (de kleine putjes of streepjes op het oppervlak). Plaats in de zon en laat het zitten voor een dag of twee, of totdat je begint aan de ogen groeiende spruiten merken.
   • Niet weken, zoals sommigen suggereren! Aardappelen hebben geen taaie schil aan moeten verzacht door het weken zoals sommige zaden doen en ze hebben al het vocht dat ze nodig hebben voor het kiemen in het vlees van de aardappel zelf. Inweken zorgt voor meer risico op rotten dan wat het zou kunnen bereiken! U wilt dat de snijvlakken naar "genezen" - een droge "huid" over het gebied vormen te ontmoedigen rotten.
  • Gebruik aardappel fruit. Sommige aardappelrassen zullen kleine, zeer giftige groene vruchten groeien boven de grond die elk tot 300 "echte" aardappel zaden. Hak de groenten fijn en doe de stukjes in een kom met water, na ongeveer een dag, zal de zaden scheiden en naar de bodem zinken.
 2. 2
  Bereid de bodem. U kunt uw aardappelen planten in een stukje land, of u kunt ze in een plantenbak op uw terras - grote potten, een stapel banden en oude schoorsteen potten werken allemaal goed. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat uw grond is als onkruid-vrij mogelijk. Daarnaast wilt u misschien wat compost of mest in de bodem om het voedselrijke maken bebouwen.
 3. 3
  Plant de aardappelen. Tijd uw planten, zodat het valt een week of twee voordat de laatste vorst van het seizoen voor uw omgeving, waar je kunt achterhalen. De koudere nachten zullen potentiële ongedierte te doden, en uw aardappelen zullen meer zon nodig hebben als de dagen langer. Bijvoorbeeld, in de kust van Virginia, aardappelen geplant op St. Patrick dag maart worden geoogst in juli.
  • Zet uw pootaardappelen of aardappel vruchten zaden ongeveer een centimeter in de grond, dan is het bouwen van een kleine berg aarde over hen. Aardappelen moeten ver genoeg uit elkaar dat, als zij groeide uit tot een normale grootte, zouden ze niet lopen in elkaar over ondergronds zijn. Als je stengels groeien, toe te voegen aan uw heuvel van de bodem aan de basis-als de aardappelen worden blootgesteld aan zonlicht, terwijl groeien, zullen ze groen en licht giftig draaien.
 4. 4
  Zorg voor de plant. Voeden van uw aardappel als het groeit zal zorgen voor een gezonde, eetbaar product komen oogsten.
  • Watering uw aardappelen op een regelmatig schema is van vitaal belang voor uniforme groei. Een keer per week moet wel goed in de zomer, als het maar is een grondige water geven, maar doe het vaker indien nodig. Als de bladeren van de plant kijken als ze verwelken, dan is uw aardappelen meer water nodig. Wees voorzichtig niet te over water, hoewel, of je zult eindigen met zwarte aardappelen.
  • Trek het onkruid rond uw aardappelplant.
  • Als u gaten opmerkt of vergeling van bladeren in uw aardappelplant's, moet u mogelijk ongedierte. Als u niet wilt dat een bestrijdingsmiddel op je aardappelen gebruiken, vraag dan de medewerkers bij uw lokale tuin shop voor tips over hoe om op natuurlijke wijze te ontdoen van ongedierte.
 5. 5
  Oogst je aardappelen. Wanneer het in de buurt van de eerste vorst, oogsten en eten. U kunt aardappelen oogsten in fasen - "jonge" of "vroege" aardappelen moeten klaar ongeveer 7-8 weken na het planten (wanneer de bloemen eerst verschijnen) zijn. Neem een ​​paar zonder omhoog te trekken van de stengels, en laat anderen om te blijven groeien in full-sized aardappelen. Je zult weten wanneer uw aardappelen klaar zijn om te oogsten wanneer de wijnstok bladeren geel worden en verdorren.

Tips

 • Als u vertrekt geen aardappelen in de grond, zullen ze pop-up volgend jaar weer. Hoewel dit een eenvoudige zaak lijkt, is het niet een goed idee om aardappelen groeien in dezelfde grond het volgende jaar als dit verhoogt de kans op ziekten door uitputting van de bodem. De ideale tuin moet worden vruchtwisseling van alle fruit, inclusief aardappelen.
 • Als u wilt aardappelen uit een zaadbedrijf of tuin aanbod centrum te planten, zorg ervoor dat ze uit een ziektevrij stam.

Waarschuwingen

 • Eet geen groene aardappelen of groene delen van aardappelen - deze zijn giftig in grote hoeveelheden.
 • Steenachtige grond leidt tot vreemd gevormde aardappelen, dus verwijder zorgvuldig alle stenen uit de patch als je wilt uniforme producten.