Wkinl

Hoe te vertellen als een ei is slecht

Heb je nodig om te kunnen vertellen als een ei is goed of slecht? Hier zijn drie verschillende tests.

Stappen

Hoe te vertellen als een ei is slecht. Leg het ei in een kom met koud water.
Hoe te vertellen als een ei is slecht. Leg het ei in een kom met koud water.

Drijvende-test

 1. 1
  Leg het ei in een kom met koud water. Het waterniveau moet ongeveer 2 keer hoger dan het ei.
 2. 2
  Observeren wat het ei doet.
  • Verse eieren zinken naar de bodem van de kom en waarschijnlijk op hun kant liggen.
  • Iets oudere eieren (ongeveer een week) zal iets aan de onderkant, maar bob liggen.
  • Als het ei balanceert op zijn kleinste tip, met de grote tip voor het bereiken van de top, het is waarschijnlijk dicht tot drie weken oud.
  • Eieren die drijven op de oppervlakte slecht en mag niet worden verbruikt.

Klotsende testen

 1. 1
  Houd het ei tot aan je oor.
 2. 2
  Schud het ei voorzichtig.
 3. 3
  Luister voor klotsen. Als je een duidelijk klotsende geluid kunt horen, is het best niet om het ei te consumeren. Als u iets niet kunt horen, het ei is waarschijnlijk prima.

Cracking-test

 1. 1
  Barst het ei op een vlakke ondergrond, zoals een bord.
 2. 2
  Let op de dooier en eiwit.
  • Als de dooier is iets bol-vormig en zitten hoog, en het eiwit (of eiwit) is nauw verzameld rond het, dan is het ei vers is.
  • Als de dooier een beetje lager zit en het eiwit is transparant, maar toch dicht bijeen, dan is het ei is een beetje ouder, maar nog steeds veilig om te eten.
  • Als de dooier is vlak en het eiwit is loopneus (bijna als water), dan is het ei is slecht.

Tips

 • De eerste twee tests werken om dezelfde reden: de luchtzak in het ei groter wordt met de tijd als de ei-inhoud verliest zowel vocht en kooldioxide. Als de luchtzak wordt groter, het ei is meer waarschijnlijk te zweven in het water of maak een 'sloshy "geluid bij geschud.
 • Wanneer een recept voor een aantal eieren, barst ze in een aparte kom en voeg ze toe aan de ingrediënten als je zeker weet dat ze allemaal goed. Als u zich zorgen maakt over een individuele ei bederven de anderen, barst ze in de kom en voeg de ingrediënten een voor een.
 • Als u zich zorgen maakt over de eicel worden bevrucht, in gedachten houden dat de meeste eieren komen van grootschalige operaties waar legkippen nooit een haan zijn blootgesteld. Als de eieren komen uit een kleinere boerderij waar hanen aanwezig zijn, is er een kans dat ze zouden kunnen worden bevrucht. Het ei zal er niet anders uit, tenzij een kip legt op het voor ten minste 24 uur, omdat een embryo niet zal ontwikkelen in een koude ei. U kunt controleren voor ontwikkeling door schouwen. Dat gezegd zijnde, bevruchte eieren zijn niet meer of minder voedzaam dan onbevruchte eieren en zowel veilig om te eten zijn.
 • Bloedvlekken (ook wel "meat" spots) betekenen niet slecht of bevruchte eicel. Het wordt veroorzaakt door een gescheurd bloedvat tijdens de vorming van het ei. Omdat bloed vlekken worden verdund als het ei leeftijden, hun aanwezigheid betekent eigenlijk heb je een vers ei. U kunt het veilig eten, of verwijder het bloed spot met de punt van een mes, als het maakt u zich beter voelt.
 • Vezelig, touw-achtige strengen eiwit zijn chalazae die in elke eicel te houden de dooier gecentreerd zijn. Ze zijn niet een teken dat het ei is slecht of bevrucht, en ze kunnen veilig of verwijderd worden geconsumeerd.