Wkinl

Hoe maak je jam maken

In de huidige wereld van alle-nacht supermarkten en kant-en-klare alles, het is gemakkelijk om te vergeten dat de jam niet altijd afkomstig uit de winkel. Zelfgemaakte jam smaakt frisser dan de winkel koopt spul en het maakt een grote (en steeds zeldzamer).

Ingrediënten

 • Fruit of vruchtensap volgens de pectine bijsluiter.
  • Deze demonstratie maakt gebruik van 5 3/4 kopjes geplette aardbeien, wat overeenkomt met ongeveer 4 pinten wanneer gekocht, verpulverde.
 • Een pakje pectine.
  • Deze demonstratie maakt gebruik van een pakje MCP pectine poeder.
 • Sugar volgens de bijsluiter.
  • Deze demonstratie maakt gebruik van 8 1/2 kopjes suiker.
  • Niet verminderen van de hoeveelheid suiker die in een jam of gelei recept. Het is noodzakelijk om de juiste consistentie te verkrijgen.
 • Wat citroensap, afhankelijk van het recept.
  • Deze demonstratie maakt gebruik van 1/4 kop citroensap.
  • Het zuur in het citroensap fungeert als een natuurlijk bewaarmiddel en helpt de kleur waar is en de jam vers te houden. Het voegt ook extra zuur om lage zure vruchten die helpen de gelei of jam om lekker in te stellen.
 • Een beetje margarine of boter, ongeveer een halve theelepel. Dit is optioneel, maar het helpt om het schuim onder controle te houden.

Stappen

Hoe maak je jam maken. 5 3/4 kopjes geplette aardbeien.
Hoe maak je jam maken. 5 3/4 kopjes geplette aardbeien.
 1. 1
  Verkrijgen van een pakket van pectine en lees de bijsluiter voor hoeveelheden. Leveranciers pectine zijn de beste bron van informatie over wat werkt met hun hoeveelheden en formuleringen. Lezen, dan krijgen de rest van je ingrediënten.
  • Pectine is een stof die van nature aanwezig in appels en andere. Het is wat maakt de jam of gel en geeft het zijn consistentie.
  • Kijk voor pectine in de meeste supermarkten en grote discounters, het zou moeten zijn in de buurt van het inblikken en bakken gangpaden.
  • Pectine kan worden gekocht als een vloeistof of een poeder. Beide vormen werken.
 2. 2
  Verzamelen en regelen uw benodigdheden. Terwijl het proces is eenvoudig, het kan een beetje gehaast als je eenmaal de slag te gaan. U kunt de tijd hebt om iets uit te pakken van een lade, maar niet aan de afwas of ga naar de winkel voor iets wat je vergeten.
 3. 3
  Was uw handen grondig en schoon te houden gedurende het gehele proces. Was opnieuw hen vóór het werk te hervatten als u, bezoek aan de badkamer, of een handgreep non-food items tijdens het proces.
 4. 4
  Steriliseren een tiental metselaar potten door koken ze in water gedurende 10 minuten. Als je op grote hoogte, voegt een extra minuut voor elke 1000 meter boven de zeespiegel. Dan, plaats ze ondersteboven op een schone handdoek en drapeer andere handdoek over hen totdat u klaar bent om ze te gebruiken zijn. Je mag niet nodig alle 12 potten, vooral als u gebruik maakt van grotere potten, zoals pinten, maar het is veel gemakkelijker om te veel te bereiden dan te weinig.
  • Waarom al deze nadruk op reinheid? Het basisprincipe van het inblikken is om alle micro-organismen die voedsel bederven, dan aan de pot vast te houden uit te verzegelen vermoorden.
 5. 5
  Was de vrucht onder stromend water. Wrijf zachtjes om vuil en vuil te verwijderen.
 6. 6
  Bereid de vrucht., Verwijder pitten, stelen, etc. Ook uitgesneden elke slechte delen en gooi alle vruchten die overrijp, gekneusd, of beschimmeld. Snijd de vrucht een beetje als deze groter.
 7. 7
  Plet het fruit met een aardappelstamper of een houten lepel. Meet de geplette vruchten, niet de hele vrucht.
 8. 8
  Voor gelei, kan je ofwel koopt sap of stam je eigen. U kunt zelfs nog gekocht en zelfgemaakte sap combineren. Winkel koopt cranberry sap is een uitstekende aanvulling op appel gelei, bijvoorbeeld.
  • Om uw eigen sap stam, te beginnen met de schillen van appels of perziken of cut-up fruit.
  • Leg ze in een grote soeppan met net genoeg water te dekken, en kook ze tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.
  • Zeef het mengsel door een ricer de pulp en sap uit zaden, schillen en andere vaste stoffen te scheiden.
  • Giet deze pulp door een gelei tas of kaasdoek, waardoor alleen de vloeistof te druppelen. Laat voldoende tijd voor het te druppelen.
  • Laat dit sap zitten in een pot of een pot in de koelkast 's nachts te laten neerslag bezinken. Bij het meten, giet of lepel gewoon de heldere vloeistof uit de top, het verlaten van een bewolkte sediment achter op de bodem.
 9. 9
  Meten precies de juiste hoeveelheid fruit of sap voor uw recept. U kunt een kleine hoeveelheid vruchtensap of water tot het nemen van eventuele verschillen toe te voegen, maar het is best om puur fruit te gebruiken, indien mogelijk.
 10. 10
  Meten precies de juiste hoeveelheid suiker voor uw recept. Weet het nog niet toe, maar hebben het klaar om later snel toe te voegen.
 11. 11
  Leg het fruit in een soeppan of grote pan. Voeg eventueel citroensap, de pectine en de boter of margarine. Roer ze inch Als u gebruik maakt van een elektrisch fornuis, is het een goed idee om een ​​draad warmte diffuser tussen de brander en de pot te plaatsen. Het zal helpen om schroeien te voorkomen.
 12. 12
  Zet de kachel en, onder voortdurend roeren, breng het fruit mengsel tot een volledige, kook. Een volle, kook is er een waar de bubbels niet stoppen of te verminderen wanneer u roeren.
  • Beweeg constant en helemaal naar de bodem te voorkomen branden van de vrucht.
 13. 13
  Giet de suiker, met de hitte nog steeds op, en roer het in tot het volledig oplost. U zult merken dat de vrucht wordt duidelijker en helderder als je de suiker toe te voegen. Blijven voortdurend roeren.
 14. 14
  Breng het mengsel terug op een volle, kook en kook de tijd aangegeven door de pectine pakket, in dit geval vier minuten. Blijven voortdurend roeren.
 15. 15
  Aan het einde van de tijd, zet het vuur uit en haal de pan van de brander.
 16. 16
  Gebruik een lepel om eventuele schuim of luchtbellen uit de bovenste oppervlak afromen. Het zal wittig, en sommige partijen zullen meer dan anderen hebben. Je hoeft niet elke vlek krijgen, maar als je het laat in de jam, zal het de consistentie te veranderen en niet erg goed smaken.
  • De jam is warm en plakkerig. Skim zorgvuldig en hebben een kleine kom de omgeving waarin om het schuim te verwijderen.
 17. 17
  Snel pollepel de jam of gelei in de voorbereide potten. Gebruik een inblikken trechter om de storing te begeleiden in de pot.
  • Vertrekken 1/8 inch van de lege ruimte, of "vrije ruimte", op de top.
 18. 18
  Veeg de velgen en draden van de potten met een schone, vochtige doek om eventuele resten of druppels te verwijderen. Zorg vooral dat u het bovenste oppervlak waar de zegel zal plaats schoon te maken.
 19. 19
  Kook ongeveer een centimeter van water in de bodem van een middelgrote pan en verwijder het van de hitte. Plaats de zeehonden in het water. Duw ze naar beneden, zodat ze zinken, en probeer niet om ze te stapelen op elkaar, zodat ze warmte gelijkmatig. Laat ze zacht worden voor een minuut of twee. U kunt deze stap te doen terwijl je pollepel en veeg velgen, als je het recht.
 20. 20
  Plaats een zacht zegel op elke pot. Een magnetische deksel toverstaf zal u helpen hen veilig te krijgen uit het kokende water. Om de afdichting los, zet deze dan op een pot en kantel de staf. Als u niet een deksel toverstok hebben, kunt u gebruik maken van een klein tangetje.
 21. 21
  Schroef een schone ring naar beneden over de afdichting en draai deze met de hand strak druk. Draai de dop niet zozeer dat u op al het zegel materiaal af van de velg.
 22. 22
  Laat de potten op een rek in een waterbad Canner of grote soeppan. Als een grote voorraad pot gebruiken, plaatst een rek of andere spacer op de bodem zodat de potten niet direct op de bodem van de pot. Voeg genoeg warm water om ze te bedekken met 1-2 centimeter. U kunt het meten aan de eerste knokkel, zoals weergegeven.
 23. 23
  Bedek de Canner en breng het water aan de kook. Kook gedurende 10 minuten, het toevoegen van 5 minuten om de verwerkingstijd voor elke 3000 meter stijging van de hoogte.
 24. 24
  Haal de potten uit het kokende water. Jar tang zijn een betrouwbare en veilige manier om dit te doen, of u kunt in staat zijn om de volledige rack in een waterbad Canner verhogen. Plaats de potten op een schone handdoek om af te koelen.
 25. 25
  Laat de volledige potten afkoelen gedurende 24 uur in een plaats vrij is van tocht. U hoort de metalen deksels maken een luide plinking geluid. Dat is gewoon de inhoud afkoelen en er een onderdruk in de pot.
 26. 26
  Controleren om ervoor te zorgen dat de potten verzegeld hebben. Het vacuüm gecreëerd wanneer de inhoud afgekoeld moet de "dome" deksel zeer strak zijn naar beneden getrokken. Als u op het midden van het deksel naar beneden, heeft zij niet verzegelen. Het moet niet terugveren. Indien geen potten hebben niet verzegeld, kunt u een frisse deksel te leggen op hen en ze opnieuw te verwerken of de koelkast die potten en gebruik de inhoud snel.
 27. 27
  Was de potten in een koele, zeepsop om eventuele lijmresten aan de buitenkant te verwijderen. U kunt de ringen te verwijderen op dit punt, omdat de zegels op stevig moet worden houden zichzelf. Laat de ringen en potten goed drogen voordat u het vervangen van de ringen, om roestvorming te voorkomen.

Tips

 • U krijgt wat u erin stopt inch Gebruik stevige, iets onder-rijp fruit. Als u koopt een grote hoeveelheid fruit, vragen om eerst een monster te proeven - fruit moet iets taart niet te zoet zijn.
 • U kunt "verpletteren" fruit door de verwerking van het in een blender. Dit bespaart u tijd en energie.
 • U kunt potten te steriliseren door ze in de vaatwasser op de "hot"-cyclus.
 • Het is mogelijk om jam zonder pectine dan natuurlijk in de vrucht. Sommige oude (of gewoon ouderwets) recepten kan u vertellen om dat te doen. Pectine maakt de set veel sneller en zekerder. Probeer de ouderwetse methoden als u wilt, maar wees gewaarschuwd dat je bent in voor een veel meer roeren en een langere wachttijd.
 • Probeer jam op, zoete snelle broden, licht gebak, scones, en bagels (met of zonder roomkaas), naast de klassiekers zoals toast en pindakaas.
 • Indien een partij van jam of gelei maakt meer dan je kunt gebruiken in 1-3 jaar, geven een deel van het weg als cadeau. Ingeblikte goederen goed te houden, maar hun houdbaarheid zijn niet oneindig.
 • Ringen en potten worden hergebruikt. Afdichting deksels moeten worden vervangen, omdat de zachte gietmassa vervormt met gebruik.
  • Gooi alle ringen die zijn gedeukte of roestige overdreven.
  • Als je het opnieuw gebruiken van oude potten, ze visueel op barsten of chips. Voer een vinger zachtjes over de rand om ervoor te zorgen dat het glad en onbeschadigd.
 • Als je achter met een gedeeltelijke pot aan het einde van een batch, kunt u toevoegen aan de volgende partij (plaats deze in met het fruit in het begin), plaats het in een kleinere pot, of de koelkast dat gedeelte en het te gebruiken onmiddellijk. Het is een geweldige kans om uw harde werk te proeven.
 • Jam kan worden gemaakt van bevroren fruit, ook. Ontdooien voordat u begint.
 • Label uw ingeblikte goederen met het jaar, op zijn minst. Kijk ook eens naar het schrijven van de inhoud, omdat appel en perzik moeilijk kan zijn een maand later uit elkaar te vertellen. Schrijf je naam, ook, als je het geeft de potten als geschenken. U kunt een sticker of een permanent marker te gebruiken. Hoe dan ook, zorg ervoor dat de ondergrond goed droog is. Markeer uw potten op de zeehonden als je wilt om de potten gemakkelijk hergebruiken.
 • Perziken, nectarines en sommige kunnen worden gepeld door "uitglijden" hen. Breng een grote pan water aan de kook. Dompel het fruit in het kokende water en laat het daar tot de huiden crack en split. Gebruik vervolgens een zeef of schuimspaan om het fruit in een pot met koud water tillen, zodat u veilig kunt omgaan. De huiden moeten glijden rechts af.
 • Abrikozen maak een heerlijke jam, maar ze doen niet altijd goed ingesteld. Als uw abrikozenjam niet heeft gelled in 2 weken, serveer het warm over vanille-ijs en noemen het saus. Het is ook erg goed op warme wafels of pannenkoeken.
 • Slaan verzegelde potten op een plank, het vermijden van overmatige blootstelling aan hitte of licht. Koelkast na opening.
 • Jam is anders dan gelei. Jam is gemaakt van gemalen fruit, terwijl gelei wordt gemaakt van sap.
 • Als u niet uw eigen tuin groeien, op zoek naar goede deals op fruit in seizoen bij streekproducten stands of boerenmarkten. Als je weet dat je veel nodig hebt, bezoek of bel van tevoren om een ​​extra hoeveelheid te bestellen. Terwijl je toch bezig bent, vragen of u een korting voor het inkopen van massa kan krijgen.
 • Raadpleeg de meest recente USDA richtlijnen of Ball of Kerr boeken voor proces-maal volgens inhoud en grootte pot, zeker als je een oud recept te gebruiken. Verwerking tijden zijn veranderd door de jaren heen, omdat we meer over veiligheid hebben geleerd en, in sommige gevallen, omdat voedingsmiddelen verschillend worden gefokt.
 • Als u een van de gehybridiseerde kan krijgen bramen of frambozen vers of bevroren, probeer ze. Loganbessen, Marionberries, olallieberries, en boysenberries maken allemaal prachtig jam.
 • Zijn uitstekende jam met 3/4 kopje suiker voor elke kop van zeer rijp fruit - Gebruik geen pectine. Breng langzaam aan een harde kook en kook al roerend slechts af en toe gedurende 30 minuten tot een uur. Zet een keramische plaat in de vriezer. Jam wordt kokend gedaan wanneer je kunt maken een spoor blijven in een lepel jam geplaatst op de koude plaat. Veel meer fruitsmaak en minder stroperig-zoetheid met deze methode.
 • Blijf potten steriel totdat ze gevuld zijn door ze in een 300 * F oven op een bakplaat bekleed met een badstof handdoek. Verwijder een voor een naar behoefte.
 • Canning is een kleverige baan en het zal een puinhoop maken. Jam lost op in warm water met zeep. Laat jezelf wat tijd en energie aan het eind voor het opruimen.
 • Als uw jam niet gel (stollen na koeling), kunt u de batch opnieuw door het bakken van de mislukte potten, gieten de inhoud terug in de pot, en opnieuw toevoegen van pectine.

Waarschuwingen

 • Huis-ingeblikt voedsel kan dodelijke ziekten haven als ze bederven of worden mishandeld. Altijd proces voeding voor de aanbevolen duur, reinigen en steriliseren potten goed voor gebruik, en gooi elke pot van voedsel dat niet is afgedicht. Ook gooi pot met inhoud die verkeerd ruiken of lijken beschimmeld of verkleurd.
 • "Open-ketel inblikken," een eens-populaire methode voor het dichten potten door het omkeren van hen, zodat de hete inhoud creëren het zegel, wordt niet beschouwd als veilig. Paraffine methoden zijn ook twijfelachtig. Het beste is om metalen deksels gebruiken en verwerken van de potten voor de aanbevolen hoeveelheid tijd in een bad met kokend water.
 • Vermijd het plaatsen van koud glas in heet water of omgekeerd. Plotselinge temperatuurschommelingen kan het glas breken.
 • Probeer niet om het recept voor jam of gelei verdubbelen. Als u meerdere batches te doen, doen ze apart. Verdubbeld batches mogelijk niet goed ingesteld.
 • Terwijl je zou potten redden van gekochte producten die een conservenfabriek pot ring past, echte weckpotten zijn best. Ze zijn ontworpen met dik genoeg glas om herhaalde bewerking en met de hand inblikken weerstaan. Gebruik deze opgeslagen potten om droge goederen of uw penning collectie op te slaan, in plaats daarvan.
 • Bewaar op een koele plaats.

Dingen die je nodig hebt

 • Laat niet de lengte van deze lijst je bang maken. U zult potten, pot tang, en een trechter nodig. Het grootste deel van de rest hoort thuis in een goed gevulde keuken.
 • 6-8 kwart pan of pot.
 • Een dozijn metselaarkruiken, uw keuze van half-pint, 12 oz, of pint.
 • Mason jar ringen en afdichtingen. Nieuwe potten komen met deze, of ze kunnen afzonderlijk worden gekocht.
 • Jar tang (om hete potten van kokend water veilig verwijderen).
 • Magnetische deksel wand of kleine tang.
 • Waterbad Canner of grote soeppan.
 • Draad warmte diffuser, als koken op elektrisch fornuis.
 • Lange steel houten lepel.
 • Vergiet.
 • Inblikken trechter.
 • Pollepel.
 • Schort (optioneel maar aanbevolen).
 • Kleine lepel voor skimming schuim. Een soep zoals die aan de tafel is over de juiste maat.
 • Kleine kom aan de magere schuim deponeren.
 • Oude maar schone handdoeken.
 • Aardappelstamper.
 • Kookwekker.
 • Schotel pan en afwasmiddel.
 • Maatbekers.
 • Als u gaat spannen sap voor jelly:
  • Geleizak of kaasdoek.
  • Een frame voor de gelei zak.
  • Een ricer of zeef.
  • Een grote pot of pan.