Wkinl

Hoe te kunstmatig insemineren koeien en vaarzen

Kunstmatige Inseminatie (KI) is de op een na meest voorkomende praktijk van fokvee - goed, het is het enige alternatief voor fokvee naast natuurlijke fokken met een mannelijke dan vrouwelijke. AI is echter veel vaker voor bij de zuivelproductie dan bij de productie van rundvlees, hoewel AI wint terrein in rundvlees fokbeslagen te wijten aan de verhoogde toegang en marketing van superieure en gunstige fokstieren. Weten hoe om vee AI is belangrijk om een ​​hoog slagingspercentage te bereiken bij runderen fokveestapel waar het bezitten van een kudde stier is niet rendabel, noch aanbevolen.

De volgende stappen zijn een redelijk gedetailleerd artikel van wat is betrokken bij AI'ing vee. Om volledig te begrijpen hoe de AI wordt gedaan en zelfs certificering te krijgen voor het kunnen AI vee, een bezoek aan een stier sperma marketing bedrijf als Semex, Genex, Select Sires, of enige andere bull-sperma verspreiding bedrijf. Controleren om te zien of ze hosten geen programma's voor AI certificering of steeds een gecertificeerde AI tech die u kunt bijwonen om meer over kunstmatige insemination.This leren is nuttig als u nog niet hebt gekregen een stier te helpen ras.

Gelieve ook overwegen om een ​​ervaren gecertificeerde AI tech om uw koeien AI. Deze mensen zijn beter te gebruiken dan opleiding zelf om het te doen.

Stappen

Hoe te kunstmatig insemineren koeien en vaarzen. Let op je koeien en / of vaarzen voor.
Hoe te kunstmatig insemineren koeien en vaarzen. Let op je koeien en / of vaarzen voor.

Let op de vrouwtjes, krijgen ze in dan

 1. 1
  Let op je koeien en / of vaarzen voor. Vrouwtjes gaan in warmte eens ~ 21 dagen, en de periodes warmte zelf duren 24 uur.
 2. 2
  Twaalf (12) uur na estrus is wanneer vrouwen worden ai'd. Deze periode is wanneer de vrouw ovuleert, het sturen van een eicel uit de eileider naar de bevruchting af te wachten van sperma van een stier.
 3. 3
  Rustig, met de juiste behandeling praktijken zet de vaarzen of koeien in de werken steegje naar de squeeze chute (of steegje met slechts een hoofd hek is goed genoeg), en de vangst van de eerste vrouw in het hoofd hek. Als er anderen achter haar, zorg ervoor dat ze weer achter een andere poort om te voorkomen dat squishing je wanneer ze proberen om verder omhoog te gaan in de race. Als je een squeeze chute met een palpatie kooi die eraan verbonden zijn, gebruik dit als een middel om uw AI'ing doen. Sommige schuren zijn zo ingesteld dat elke koe is in een staander of head-vangst een rij naast elkaar. Dit is erg handig voor de AI tech die heeft om AI meer dan 50 koeien in een dag!
  • Als AI buiten doet, is het het beste om het te doen op zonnige warme dagen, niet als het weer regenachtig en winderig of zelfs stormachtig. Als je een faciliteit die is opgezet in een schuur of stal, zoveel te beter!

Voorbereidingen voor de inseminatie

 1. 1
  Bereid een waterbad dat is tussen de 90 tot 95 graden Fahrenheit (of 34-35 graden Celsius) in een thermoskan. Gebruik een thermometer voor betere nauwkeurigheid.
 2. 2
  Identificeer welke bus het sperma je nodig hebt bevat. Een sperma inventaris op de tank dat spoor houdt van de locatie van elke stier voorkomt onnodig zoeken.
 3. 3
  Verwijder de canister van de locatie naar het midden van de tank. Til de bus net hoog genoeg in de nek van de tank naar de gewenste stok van sperma vatten. Houd de toppen van de bus of stokken niet boven de vorstlijn of 2-3 cm van de bovenkant van de tank.
 4. 4
  Pak de gewenste riet onmiddellijk daarna zakken de bus naar de tankbodem. Houd de stok zo laag binnen in de tank mogelijk tijdens het verwijderen van het stro van sperma met een pincet.
  • Je hebt slechts 10 seconden om de spermarietjes nemen!
 5. 5
  Schud het stro om overtollige vloeibare stikstof (stikstof gaat snel in een gasvormige toestand bij blootstelling aan lucht en warmere temperaturen) te verwijderen
 6. 6
  Onmiddellijk plaats het de voorbereide thermosfles met water en houd het daar gedurende 40 tot 45 seconden.
 7. 7
  Nadat het stro wordt gezet in het warme water, zet het blik terug in de bus door het verhogen van de bus omhoog en over het riet en de terugkeer van de bus naar de opslag stand.
  • Altijd het duurt meer dan 10 seconden om een stok te lokaliseren de bus moet in de tank worden verlaagd terug volledig afkoelen. Nooit een eenheid van sperma aan de tank als je eenmaal uit het riet hebt verwijderd.
 8. 8
  Krijg je AI geweer klaar door het hebben van het voorgemonteerde (dit moet worden gedaan voordat / nadat u prep de thermoskan met warm water. Als het buiten koud is, warm de "zakelijke kant" van het pistool in je overall dicht bij je lichaam, zodat het opwarmt volledig. Wrijven een papieren handdoek op de stang helpt ook warm het op. Als het buiten warm is, houd het op een koele plaats. De AI wapen mag niet extreem warm of koud aanvoelt.
 9. 9
  Verwijder het rietje uit de thermosfles en veeg het droog met een papieren handdoek. Het moet volledig droog zijn voordat je iets anders mee doen. Schud met je pols lichtjes, terwijl het geplooide einde, om de luchtbel te passen in het stro. De film moet de bel te verplaatsen naar het einde u vasthoudt
 10. 10
  Zet het stro in de staaf. Clip 1/2 "(of 1 cm) van het gekrompen uiteinde van het rietje. Gebruik een scherpe schaar of speciaal ontworpen stro-snijder schaar moeten worden gebruikt, en snijd in het gebied dat de luchtbel zich bevindt.
 11. 11
  Wikkel de AI pistool in een schone droge papieren handdoek of een beschermende mantel en stop het in je kleding dicht tegen uw lichaam om zowel het vervoer het aan de koe en een constante temperatuur te handhaven.

Kunstmatig bevruchten de vrouwelijke runderen

 1. 1
  Verplaats de staart dus het is op de top van je linker onderarm of bind het op, zodat het niet zal bemoeien met het AI-proces. Til de staart met een hand (bij voorkeur rechts) en met de andere (die moeten worden gehandschoende en gesmeerd), voorzichtig te bereiken binnen de koe te reinigen van alle uitwerpselen die kunnen interfereren met het proces van het gevoel voor en het plaatsen van de AI pistool in de koe vagina.
 2. 2
  Reinig de vulva met een schone papieren handdoek of een doek om het overtollige mest en vuil te verwijderen.
 3. 3
  Neem het pistool uit je jas of overall, uitgepakt, plaatst u deze vervolgens in een hoek van 30 graden in de vulva van de koe. Dit is zo dat u voorkomen dat in te gaan op de urethrale opening in de blaas.
 4. 4
  Met uw linkerhand in het rectum van de koe (die er had moeten zijn om te beginnen), voelen met je vingertoppen door de wand van de endeldarm en de vagina van de locatie van het einde van de AI pistool tot je de baarmoederhals te bereiken.
 5. 5
  Pak de baarmoederhals met de hand in het rectum van de koe (alsof je een bar die hieronder je hand zou houden) en houd hem stabiel terwijl u draad de stang in en door baarmoederhals van de koe.
 6. 6
  Wanneer de stang is helemaal door de baarmoederhals, controleer de locatie met uw wijsvinger. De stang moet slechts 1/2 tot 1/4 van een inch zijn in de baarmoeder.
 7. 7
  Langzaam op de zuiger aan het einde waar je rechterhand is, zodat 1/2 of wordt afgezet.
 8. 8
  Controleer de locatie van het sperma om ervoor te zorgen dat u zich in de baarmoeder van de koe en niet in een van haar "blinde vlekken" (zie tips hieronder), en stort de andere helft van de inhoud van het stro is.
 9. 9
  Langzaam verwijderen van de AI pistool, je hand en arm vanuit de koe. Controleer of er geen bloed, infectie of sperma "feedback" van binnen de schede.
 10. 10
  Opnieuw controleren het stro om te zien of u gebruikt de juiste stier sperma voor de koe.
 11. 11
  Gooi het stro, handschoen, en handdoeken op de juiste plaats.
 12. 12
  Reinig de AI wapen indien nodig.
 13. 13
  Record fokken informatie over eventuele registratie systeem je hebt bij de hand.
 14. 14
  Laat de koe (eventueel afhankelijk van de kweek set-up u) en beperken het volgende te worden geïnsemineerd.
 15. 15
  Controleer de temperatuur van het water in de thermosfles voordat men de bovenstaande stappen voor andere koe.
 16. 16
  Herhaal bovenstaande stappen voor de volgende koe.

Tips

 • Insemineren apparatuur moeten contact vermijden met smeermiddelen te allen tijd, want de meeste glijmiddelen zijn zaaddodende middelen.
 • Vloeibare stikstof is de beste oplossing om te gebruiken om sperma koud te houden en houd ze voor een lange tijd.
 • Steek uw gehandschoende hand met dezelfde stappen in Hoe preg-check koeien en vaarzen
 • Gebruik je vingers om te helpen verhuizen en zoek de AI pistool neer de vagina van de koe. Vermijd twee bepaalde blinde vlekken als je dichter bij baarmoederhals van de koe.
  • Er is een blind cirkelvormige zak die verbindt met de achterwaarts gerichte cervix, en het is 1/2 "tot 1" deep. Deze pocket omringt de gehele koepelvormige achterzijde van de baarmoederhals
  • De baarmoederhals is ook niet een straight-en-smalle doorgang. Het bevat vinger-achtige projecties die ervoor zorgen dat de doorgang te zijn krom. Ze veroorzaken ook dood-ends of blinde zakken die problemen kunnen veroorzaken voor iedereen te leren hoe om vee AI.
 • Neem de tijd terwijl fokvee. Er is niets erger dan haasten om dingen gedaan te krijgen, want vaak rondrennen veroorzaakt veel meer fouten dan het nemen van dingen rustig en langzaam.
 • Laat het einde van de AI geweerschoten ver voorbij de baarmoederhals, anders infectie of doorboren van de baarmoederwand optreden.
 • Houd het uiteinde van de pipet UP op 30 graden, niet naar beneden, om te voorkomen dat in de blaas.
 • Alleen neem een ​​rietje sperma tegelijk. Je doet alleen een koe in een tijd, dus het is best te doen ontdooien elke eenheid van sperma individueel.
 • Houd altijd inseminatie apparatuur schoon, warm en droog.

Waarschuwingen

 • AI is eigenlijk een stuk moeilijker dan het klinkt. Veel fouten kunnen worden gemaakt in de plaats van de pipet (of stang of AI pistool) in de koe baarmoeder darmkanaal, omdat vaak de plaats van de pipet is gemakkelijk te verplaatsen, en het is onmogelijk om pipet plaatsing te controleren.
 • Pas op voor deze blinde vlekken hierboven in Tips
 • Lage conceptie tarieven zijn vaak voor bij koeien gedaan door onervaren technici.

Dingen die je nodig hebt

 • AI tank met bussen en stokken binnen
 • Vloeibare stikstof
 • Rietjes met gewenste sperma
 • AI pistool
 • Papieren handdoeken
 • Stro-snijder schaar
 • Thermos (bij voorkeur brede mond een)
 • OB smeermiddel
 • Shoulder-length handschoenen
 • Pincet
 • Dikke handschoenen