Wkinl

Hoe te ketchup, pastasaus, of barbecuesaus schoon uit een tapijt

Familie diners rond de eettafel kan positief bonding ervaringen, maar soms iedereen wil zitten rond de tv en bekijk het grote spel met een aantal chips en hotdogs. Helaas kon een ongelukje, en je hebt een koppige ketchup vlek op je tapijt in de woonkamer. Hier is hoe om vlekken van ketchup (ketchup), pastasaus, of barbecuesaus te verwijderen - zonder het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen.

Stappen

Hoe te ketchup, pastasaus, of barbecuesaus schoon uit een tapijt. Gebruik een boter mes om overtollige ketchup te verwijderen.
Hoe te ketchup, pastasaus, of barbecuesaus schoon uit een tapijt. Gebruik een boter mes om overtollige ketchup te verwijderen.
 1. 1
  Gebruik een boter mes om overtollige ketchup te verwijderen. Voorzichtig weg te schrapen de overtollige saus zo spoedig mogelijk na de vlek sets. Gebruik de doffe rand van het mes, en verwijder zoveel mogelijk van de ketchup mogelijk.
 2. 2
  Beslissen hoe de vlek te behandelen. Het is essentieel om de juiste vlek-verwijdering technieken te gebruiken voor een type tapijt. Zo kunnen natuurlijke vezels, zoals wol of gras, slecht reageren op vloeibare vlekkenverwijderaars (zie de onderstaande waarschuwing betreffende deze chemische stoffen), en je moet altijd twee keer nadenken alvorens het te reinigen antieke tapijten of waardevolle tapijten. Als u twijfelt, bel een professionele tapijtreiniger.
 3. 3
  Dep wat lauw water op de vlek als het droog is. Droge vlekken moeten worden voorbereid voor het schoonmaken, dus gewoon een schone doek met warm - niet heet - water, en voorzichtig dep het op de vlek.
 4. 4
  Bereid de reinigingsoplossing. Voeg ¼ theelepel mild wasmiddel of tapijtshampoo aan 1 liter koud water. Roer de oplossing in een kom om goed te mengen.
 5. 5
  Testen van reinigingsvloeistoffen op een onopvallende plek. Waaronder die in deze richtingen - - voordat u een reinigingsmiddel toepassen op uw tapijt, test de stofzuiger in een klein stukje waar niemand het zal zien. Wacht een paar minuten. Als de reiniger verkleuren of anderszins nadelig beïnvloedt het tapijt, onmiddellijk te verwijderen met koud water en een spons. Als het eindigt het veroorzaken van blijvende schade, in ieder geval het zal niet in het midden van de kamer.
 6. 6
  Breng de reinigingsoplossing om de vlek. Bevochtig een schone doek rijkelijk met de reinigingsoplossing, en gewoon leg de doek over de vlek.
 7. 7
  Masseer het doek met een lepel. Gebruik de onderkant van een lepel om voorzichtig neer op het doek. Langzamerhand werk je weg over de hele doek, beginnend aan de buitenkant en werk je weg in de richting van het centrum in een spiraal verspreiden van de vlek te voorkomen. Dit proces werkt de oplossing in het tapijt zonder te wrijven de vlek in of beschadigen van het tapijt vezels.
 8. 8
  Spoel de vlek. Til het doek af van het tapijt, en spuit warm water op de vlek. Als alternatief kan je een schone spons bevochtigen met warm water en voorzichtig dep de vlek.
 9. 9
  Verwijder overtollige vloeistof. Dep de vlek met een schone theedoek of een stevige papieren handdoeken. Deppen, niet wrijven.
 10. 10
  Droog het tapijt. Plaats een schone, droge theedoek of stevige papieren handdoeken over de vochtige plek. Plaats een plastic zak over hen, en plaats dan een zwaar voorwerp, zoals een groot boek, over de tas. Wacht een paar uur of een nacht voordat u de handdoeken. De vlek moet worden gegaan.

Tips

 • Hoe langer je wacht om een ​​vlek te verwijderen, hoe moeilijker het zal zijn om hem eruit te halen, dus snel handelen.
 • Een lezer schrijft: ik heb gebruikt gewone scheerschuim naar oude bloedvlekken te verwijderen uit tapijt wanneer al het andere liet de vlek ingebed in de vezels. Het werkt geweldig! Het werk het in met een tandenborstel, laat een nacht drogen, afborstelen. U kan nodig zijn om het twee keer doen.

Waarschuwingen

 • Er is een breed scala van tapijt-chemische reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Als algemene regel, moeten deze zoveel mogelijk worden vermeden, omdat ze gemakkelijk tapijten kunnen beschadigen en de bijtende ingrediënten die niet nodig zijn voor het verwijderen van uw specifieke vlek zijn bevatten. De meeste van deze producten zijn ook schadelijk voor het milieu, en kunnen allergische reacties of vergiftiging van de gebruiker of van kinderen en huisdieren veroorzaken.
 • Doe rubberen handschoenen om uw handen te beschermen. Terwijl de reinigingsoplossing die u met deze instructies is niet zo hard als de meeste chemische reinigingsmiddelen op de markt, het is nog steeds een goed idee om voorzichtig te zijn.

Dingen die je nodig hebt

 • Bot mes
 • Warm water
 • Spuitfles
 • Witte doek
 • Keukenhanddoek of stevige papieren handdoek
 • Rubberen handschoenen
 • Mild, niet-bleken schoonmaakmiddel
 • Een theelepel
 • Mengkom of kruik
 • Een zwaar gewicht
 • Helder of wit plastic zakken