Wkinl

Hoe te blaasstenen te behandelen bij katten

Blaasstenen, of meer correct aangeduid als "blaasstenen", zijn rots-achtige collecties van mineralen die vormen in de urineblaas. Zij kan optreden als een grote, enkele steen of als tientallen stenen ter grootte van grote korrels van zand of grind.

Stappen

Hoe te blaasstenen te behandelen bij katten. Controleren op symptomen.
Hoe te blaasstenen te behandelen bij katten. Controleren op symptomen.
 1. 1
  Controleren op symptomen. Het is belangrijk om zeker te zijn dat uw kat heeft echt blaasstenen. Zie uw dierenarts om zeker te zijn: in de loop van het testen van de symptomen na te streven, zal een dierenarts een nemen röntgenfoto of andere tests zoals drukken op de buik van uw kat, het controleren van de urine, of het nemen van een echografie-test. Als de kat blaasstenen, een steen of groep stenen, zal worden gezien in de urineblaas, of andere delen van de urinewegen, zoals de nier, ureter, urethra. Als alternatief kan de kat geen symptomen van welke aard dan ook te hebben en de steen zal worden ontdekt toen een blaasontsteking niet op te lossen na een juiste antibiotica. Hier zijn enkele van de klassieke symptomen van katten idiopathische cystitis, veroorzaakt door blaasstenen in 20 procent van de gevallen:
  • Vaak moeten plassen
  • Overbelasting of benauwdheid bij het plassen
  • Bloed in de urine
  • Urineren op ongewone plaatsen
  • Genitale likken.
 2. 2
  Snel handelen. De groei van de urolieten zal afhangen van de hoeveelheid kristallijn materiaal aanwezig is en de mate van infectie aanwezig. Hoewel maanden duren voor een grote steen groeien, hebben sommige aanzienlijke stenen gedocumenteerd te vormen in slechts twee weken. Terwijl kleine steentjes niet de neiging om in te grijpen, kunnen grotere stenen interfereren met plassen, veroorzaken veel pijn, en brengen braken en depressie in een getroffen kat.
  • Als een geblokkeerde urineleider niet snel wordt vastgesteld, wordt de geblokkeerde nieren vernietigd.
 3. 3
  Denk aan de mogelijkheden. Na het bespreken van de ernst van de blaasstenen en de behandeling opties met uw dierenarts, kunt u worden gelaten met de volgende opties:
  • Chirurgie. Blaasstenen verwijderen chirurgisch ingrijpend operatie waarbij de buik en blaas of andere urinaire gebieden geopend. Na twee tot vier dagen van herstel, is de kat verlost van pijn en dysurie (pijn bij het plassen). De hematurie (rode bloedcellen in de urine) zal vaak aanhouden voor een paar dagen, dan houdt het op. Chirurgie is niet de beste optie voor alle patiënten, maar katten met urethraobstructie en die met bacteriële infecties geassocieerd met de stenen moeten worden geopereerd, tenzij er andere aandoeningen die een operatie te verbieden.
  • Dieet. Deze optie is bedoeld om de steen op te lossen door het plaatsen van de kat op een speciaal dieet. Dit voorkomt chirurgie en kan een zeer goede keuze voor sommige katten zijn. Het heeft drie nadelen: Ten eerste, het is geen succes voor alle soorten stenen. Tenzij wat zand-en kleinbedrijf stenen kunnen worden verzameld uit de urine en geanalyseerd, is het niet mogelijk om te weten of de steen is van de samenstelling die waarschijnlijk zal worden ontbonden. Calciumoxalaat stenen kunnen niet worden verwijderd door dieet en moet operatief verwijderd worden. Ten tweede is deze methode langzaam. Het kan enkele weken of een paar maanden duren om een ​​grote steen te ontbinden, zodat de kat kan blijven hematurie en dysurie hebben in die tijd. Ten derde, niet alle katten speciale dieet. Het dieet is niet zo lekker als het voedsel dat veel katten worden gevoed. Indien niet uitsluitend daalt, zal het niet werken.
 4. 4
  Zorg voor post-en vaatziekten zorg. Uw dierenarts zal u voorzien van de mogelijkheden om de zorg voor uw kat na de operatie, indien deze heeft plaatsgevonden. Dit kan betekenen dat het geven van uw kat medicatie regelmatig, en vaker veterinaire check-ups.
  • Nadat het duidelijk is dat uw kat is gevoelig voor blaasstenen, is het belangrijk om de voortgang van uw kat meer nauwlettend van nu en naar de dierenarts meer regelmatig zien.
 5. 5
  Streven naar toekomstige vorming van blaasstenen te voorkomen. Er zijn verschillende redenen waarom blaasstenen te vormen. Terwijl veterinaire onderzoekers zijn nog steeds niet helemaal zeker over de vraag waarom blaasstenen te vormen, is er sprake van een toename van bepaalde soorten stenen (calciumoxalaat) in de afgelopen jaren. Sommige dierenartsen schuld van de ontwikkeling van de stenen op afwijkingen in het dieet van de kat. Wat je voedt uw huisdier is erg belangrijk. Als je het te voeden met voedsel dat een hoog zoutgehalte hebben, de kansen van de minerale vormen in stenen in de blaas is ook hoog. Maar nogmaals, dieet is niet de enige reden waarom katten ontwikkelen blaasstenen. Infecties veroorzaakt door bepaalde bacteriën kon leiden ook. Of kan een onregelmatigheid van de kat leiden tot de overproductie van bepaalde mineralen zijn en alleen stollen in de blaas, waardoor blaasstenen. Preventie is moeilijk aan te wijzen wanneer de redenen zijn ook moeilijk aan te wijzen, maar er is nooit enig kwaad in het verstrekken van uw kat met een optimale voeding.
  • Indien nog niet gedaan, vraag uw dierenarts om de stenen weg te sturen voor analyse door een laboratorium. Als dierenarts kent de precieze mineraalgehalte van de stenen, kan hij beter in staat passende preventie methoden, waaronder het voorschrijven van geschikte geneesmiddelen tot de vorming van toekomstige blaasstenen voorkomen suggereren.
  • Voed uw kat een dierenarts-goedgekeurde dieet rijk aan voedingsstoffen geschikt voor katten en laag in zout en koolhydraten, en vermijden dat uw kat niet geschikt traktaties.

Tips

 • Voer niet uw kat voedsel dat is te zout.
 • Controleer kattenbak van uw kat regelmatig, om ervoor te zorgen dat het normaal is.
 • Sommige katten zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van blaasstenen dan andere katten, bijvoorbeeld Birma en Himalaya katten lijken een genetische aanleg te ontwikkelen calciumoxalaat nierstenen.
 • Calciumoxalaat stenen hebben de neiging om te ontwikkelen bij katten leeftijd tussen 5 en 14 jaar.

Waarschuwingen

 • Het is een gegeven dat als de urine kan niet vrij uit het lichaam van de kat voorbij, haar buik wordt erg pijnlijk. Uw huisdier kan wel huilen en huiveren van de pijn als het plast. Lichte druk uitgeoefend op de buik van de kat kan hevige reacties op uw kat wegens gewichtige pijn. Dus wees voorzichtig en probeer niet te halen uw kat, de speciale zorg voor haar buikstreek.
 • Neem altijd uw kat naar de dierenarts als u gezondheidsproblemen vermoeden.

Dingen die je nodig hebt

 • Drager voor bezoeken aan de dierenarts
 • Juiste voedsel zoals aanbevolen door de dierenarts
 • Medicijnen zoals voorgeschreven door de dierenarts
 • Water