Wkinl

Hoe om te weten wanneer een vaars of koe is klaar om te worden gefokt

Weten wanneer een vaars of koe is klaar om te worden gefokt is belangrijk om een ​​fokkerij operatie. Er zijn specifieke richtlijnen men moet volgen om ervoor te zorgen dat een vaars of koe is klaar om te worden gefokt.

PLEASE onthoud deze twee belangrijke termen bij het ​​lezen over vaarzen en koeien hieronder:

Vaarzen zijn vrouwelijke runderen die geen kalf hebben gehad. Een vaars is een vaars niet meer nadat ze een kalf, waar ze wordt een koe heeft gehad: een vrouwelijke RIJP runderen die een kalf heeft gehad. Vaarzen blijven vaarzen vanaf de dag dat ze geboren totdat ze hun eerste kalf hebben gehad.

Stappen

Hoe om te weten wanneer een vaars of koe is klaar om te worden gefokt. Meestal is het beste om te wachten tot ze minstens 15 maanden oud zijn voordat de fokkerij.
Hoe om te weten wanneer een vaars of koe is klaar om te worden gefokt. Meestal is het beste om te wachten tot ze minstens 15 maanden oud zijn voordat de fokkerij.

Fokken vaarzen

 1. 1
  Afhankelijk van het ras van de vaars, zullen de meeste vaarzen beginnen om de eerste tonen tekenen van warmte wanneer ze tussen de 9 en 22 maanden oud.
  • De snelheid van de seksuele rijpheid of de puberteit is bepaald van genen en fokkerij. Het tarief van de looptijd, het zijn karkas volwassenheid, is niet direct gerelateerd noch bepaald of wanneer een vaars is klaar om te fokken. Karkas looptijd is wanneer de groei botten en spieren plateau's af en vet begint te worden vastgesteld.
 2. 2
  Meestal is het beste om te wachten tot ze minstens 15 maanden oud zijn voordat de fokkerij. Hoewel de vroeg rijpende rassen hoeft puberteit bereiken tegen de tijd dat ze zijn ongeveer 7 tot 9 maanden oud, is het het beste om te wachten tot ze ongeveer 13 tot 15 maanden oud voordat je ze kunnen broeden. Dit is omdat het hen in staat stelt om meer te groeien, verhogen hun bekkengebied en krijgen genoeg aandoening die kan hen in staat stellen om zich te handhaven tijdens de dracht. Vaarzen die worden gefokt te vroeg hebben de neiging om een ​​te kleine bekken te kalven hebben, dus sommige "whoopsie" vaarzen moeten hebben gedaan op hen, of hebben het kalf getrokken. Dit kan heel kostbaar zijn, zoals de nieuwe kalf zal vaak moeten worden flesvoeding krijgen om genoeg melk voor hem te krijgen.
  • Af en toe, hoewel, sommige vaarzen die te vroeg worden gefokt zijn in staat om een ​​kalf te passeren en te verhogen zonder menselijke tussenkomst, hetzij bij afkalven of tijdens de periode van het kalf wordt verhoogd.
 3. 3
  De vaars moet ook minstens 60% tot 65% van de gemiddelde volwassen gewicht van de herder te zijn voordat ze kunnen worden gekweekt. Dit is zo dat ze groot genoeg is om een ​​kalf te houden en te groeien in haar terwijl ze blijft ook groeien.
 4. 4
  Om met succes een vaars te fokken, zijn er twee manieren om te gaan over:
  1. Kies een stier met een goede (zoals in laag) kalven-gemak nummers aan haar fokken (en andere vaarzen als haar), of
  2. Tijd haar oestrus periodes zodat u kunt kunstmatig insemineren (AI) haar (of krijgen een AI-tech om het voor je doen).
  • Een vaars kan alleen met succes worden gekweekt tijdens haar hitte periodes. Het is van cruciaal belang in timing alles aan om de AI succesvol voor haar te maken. Ze moet worden AI'd 12 uur nadat je haar ziet eerste tekenen van oestrus. En vergeet niet dat AI heeft slechts een 60% tot 70% slagingspercentage.
  • Met gebruik van natuurlijke inseminatie, zal de stier weet wanneer ze zullen staan ​​om te broeden en toen ze is niet ontvankelijk. Het beste is om de stier te verlaten bij de vaarzen van 60 tot 80 dagen om ervoor te zorgen dat hij diensten ze allemaal. Gebruik een jaarling stier (een die is ongeveer 12 maanden oud) op hen om letsel te verminderen en om de kansen te vergroten dat de vaars geboorte zal geven aan een kleine, beheersbare kalf.

  De koe

  1. 1
   Een koe moet weer worden gefokt nadat ze een kalf heeft gehad. De optimale tijd om haar te fokken is 45 tot 60 dagen nadat ze een kalf heeft gehad. Om haar te kalven op dezelfde datum als de voorgaande jaren, zorgen voor 80 tot 90 dagen rust voordat ze haar weer gefokt. Typisch zal het langer duren voor haar om terug te komen in de normale warmte als ze in slechte staat of heeft vruchtbaarheid als gevolg van leeftijd, inadequate voeding, of milieu verminderd.
   • De armere haar toestand, of, hoe dunner of dikker ze is, de later zal ze in staat zijn om terug te fokken. Zie Hoe lichaamsconditie scores oordelen bij runderen voor meer. Leeftijd en slechte of ongewenste conformatie zal ook bepalen hoe snel een koe terug zal kweken in de tijd.
   • De reden dat er een wachttijd tussen het moment waarop de koe is bevallen van wanneer het het beste om je haar weer gefokt is omdat het tijd is voor de baarmoeder te ingewikkeld of krimpen terug naar zijn normale grootte neemt. Het kost ook tijd voor eierstokken van de koe en het hormonale systeem om terug te keren naar normaal. Hoewel een koe zal tekenen van warmte 14 tot 18 dagen na de bevalling te tonen, haar warmte periodes zijn vrij onvoorspelbaar en kort. Dit is omdat het enige tijd voor het gele lichaam om te groeien terug naar de normale toestand en begint weer normaal te produceren nieuwe ovums neemt.
  2. 2
   Zoals hierboven vermeld op stap # 5 voor vaarzen, kan een koe ofwel worden gefokt door AI of door natuurlijke dekking.
   • AI volgt dezelfde principes en vermeld voor het fokken vaarzen, om een ​​hoger slagingspercentage hebben in het krijgen van haar vestigden regels.
   • Je meestal niet een afkalving-gemak stier nodig met koeien, zeker niet als je met vaarzen. Maar wees voorzichtig in welke stier je voor je koeien te selecteren. Als u gebruik maakt van een Continental stier op de Britse type koeien, bijvoorbeeld een Charolais stier op Angus koeien, die stier hoeft te goed of lage geboorteverloop EPD te hebben om risico te verminderen dystocia of afkalfproblemen in uw koeien. Charolais zijn meestal berucht voor het veroorzaken afkalfproblemen in Brits-soort koeien, of liever het gooien van kalveren, die vaak groter zijn dan wat een Britse stier op de Britse koeien meestal gooit. Als u geen aandacht besteden aan de nummers (de) van die dekhengst, zal je jezelf land in een veel moeite, en erg druk zijn volgend afkalfseizoen trekken kalveren.
    • Aan de andere kant, als je gebruik maakt van een Britse stier op de Britse koeien (en het hoeft niet per se om hetzelfde ras te zijn), kunt u nog steeds een beetje slordig met kalven gemak en nog steeds eindigen met problemen. Allemaal hetzelfde, kijk uit voor die stieren die extreem hoge geboorteverloop EPD's hebben, ongeacht welk ras ze zijn of u kiest.
     • Ook niet vergeten om de stier die een aanvulling en verbetert uw kudde, niet andersom te selecteren.

  Tips

  • U zult altijd weten wanneer een vaars of koe is klaar om te worden gefokt wanneer ze gaan in warmte.
   • Normale oestrus periodes 24 uur duren en plaatsvinden tussen 17 tot 24 dagen.
  • Controleer de achterhand conformatie van de vaars eerst voordat u besluit om haar gefokte krijgen. Een diepe, lange en brede romp is een zeer goed teken dat dat vaars is een keeper.
  • Vaarzen moeten in zo goed een conditiescore als koeien zijn 30 dagen voorafgaand aan de fokkerij. Vrouwtjes moeten bij een CDN BCS tussen 2,5 en 3,5 (Europa BCS van 3 tot 5) voordat het broedseizoen.
  • De betere conditie score een koe na afkalven, des te eerder zal ze klaar zijn om te broeden.
  • Vaarzen moeten worden gefokt wanneer ze minstens 3 warmte perioden na de eerste start van de puberteit, ongeacht het ras hebben gehad.

  Waarschuwingen

  • Wees op uw hoede rond stieren tijdens het broedseizoen. Ze kan heel beschermend van hun harem als ze niet weten dat je niet echt concurrentie voor hen.
  • AI heeft slechts een 60 tot 70% kans op succes als u ervoor kiest om het te gebruiken op je koeien of vaarzen. Echter, hoe beter de AI tech, het hoger slagingspercentage je hebt.
  • Een eenzame koe of vaars die je hebt op je boerderij die geen toegang hebben tot andere herdmates heeft wel een gevaar voor u, vooral als ze gaat in warmte. Je zou kunnen worden in voor een verrassing als ze probeert om u te monteren in haar "krachtige" staat.