Wkinl

Hoe om bamboe te kweken uit zaad

De meeste soorten bamboe produceren alleen zaad ongeveer een keer in een lange mensenleven. En de meeste soorten zaad produceren over de hele wereld binnen de tijdsspanne van een paar jaar. Daarom kan je maar een of twee kansen om een ​​bepaalde soort van bamboe planten en het zal de moeite waard een beetje overboord proberen om het goed te krijgen. Als je de kans krijgt, hier zijn de stappen om het meeste uit elke bamboe zaden die u aanschaft krijgt.

Stappen

Hoe om bamboe te kweken uit zaad. Kopen of een mini-kas te maken met turf pellets als de beplanting medium.
Hoe om bamboe te kweken uit zaad. Kopen of een mini-kas te maken met turf pellets als de beplanting medium.
 1. 1
  Kopen of een mini-kas te maken met turf pellets als de beplanting medium. "Jiffy" maakt een die 72 pellets en kosten bevat ongeveer 5€ VS. Kwekerijen of tuin aanbod winkels kunnen andere opties ook.
 2. 2
  Leg een laag van pellets in een platbodem taartvorm. Breng een pan water aan de kook en giet het water langzaam over hen om hen te breiden. Kokend water werkt niet alleen beter aan het uitbreiden van hen, maar zullen sommige sterilisatie waarde hebben om de snelheid van zaailing mislukking te verminderen. Herhaal deze stap totdat u alle pellets je er klaar voor nodig.
 3. 3
  Zet de pellets terug in de mini-kas. Afhankelijk van hoe nat ze kregen, kan het nodig zijn om de top af voor een paar dagen verlof om hen te laten uitdrogen een beetje. Sogginess is niet goed, en de pellets houden water echt goed. Het ideaal is om de pellets te vochtig, maar niet nat.
 4. 4
  Geniet van je zaden in ongeveer 85 ° F (30 ° C) water gedurende 24 uur. Zorg ervoor dat het niet te warm krijgen, aangezien de temperaturen boven 105 ° F (40 ° C) kan je zaadjes doden. Koelere temperaturen zal echter geen kwaad de zaden, maar kan kieming vertragen door een paar dagen.
 5. 5
  Gebruik een spies of eetstokje te openen en ruw het bovenste deel van de turf pellets.
 6. 6
  Plaats slechts een zaad in het midden van elke korrel. Omdat bamboe zaden zijn zeldzaam en duur, wil je niet het risico dat twee spruit in dezelfde pellet en moeten een van hen te verliezen.
 7. 7
  Voeg een kleine hoeveelheid "zaailing mix"? Typ potgrond over de bovenkant van uw zaden. 1/8 tot ¼ inch (2-5 mm) is voldoende.
 8. 8
  Doe de mini-kas op een plaats waar het zal halfschaduw krijgen. Een oost-facing window is goed als het weer buiten koud is, of een matig schaduwrijke gebied buiten als het weer goed is. OPMERKING: Waar je het zei, moet het te veel directe zon krijgen. Zelfs een mini kas kan snel opstaan ​​om zaad doden temperaturen in hete directe zon.
 9. 9
  Controleer op de kas dagelijks, als de turf pellets kan uitdrogen snel zodra het water van de belangrijkste weken verdampt. Voordat de zaden ontkiemen, kunnen ze overleven steeds te droog keer of zo. Maar zodra ze ontkiemen, kunnen ze sterven in een kwestie van uren of ze uitdrogen. Als de turf pellets beginnen steeds te droog is, gebruik dan een spuitfles om ze weer te temperen. Mogelijk moet zoveel geheel spuit per pellet te temperen het inwendige van de pellet.
 10. 10
  U ziet wellicht een spruit binnen 10 dagen na het planten, hoewel het grootste deel van kieming zal plaatsvinden na ten minste 15 of 20 dagen. Verschillende soorten hebben verschillende kieming tarieven, dus wees niet teleurgesteld krijgen te snel.
 11. 11
  Als een van de spruiten te krijgen hoog genoeg om de kunststof dome deksel aan terwijl anderen nog aan de slag, prop de deksel omhoog als nodig is om de bladeren te voorkomen dat deze aan te raken... Elke laat rusten tegen het deksel zal snel rotten en riskeren het doden van de zaailing.
 12. 12
  Na ongeveer 30 dagen, de meeste van de zaden die zullen ontkiemen met deze methode hebben gedaan. Transplantatie alle van de gezonde spruiten in 4 qt. (Of halve liter) potten met behulp van de volgende stappen. Maar niet gooi de rest van de zaden nog, als we een paar meer zal jar in actie door het veranderen van de omstandigheden voor hen.
 13. 13
  Meng een goede potgrond met ongeveer 50% kleine bark-chip mulch. Dit maakt een potgrond met een zeer hoge drainage dat is goed voor bamboe.
 14. 14
  Doe een beetje (1/2 inch of 1 cm minimaal) van deze potgrond in de potten.
 15. 15
  Beweeg elke pellet dat een spruit in een pot en vul omheen zodat de pellet wordt begraven minstens ¼ inch onder de potgrond.
 16. 16
  Geef de potten een goede dosering van het water. Vanwege de echt goede drainage, niet te veel zorgen over teveel water.
 17. 17
  Stel deze potten in een buitenlocatie dat ongeveer 50% tint krijgt en die nooit volledig warm directe zon voor meer dan een paar minuten per keer. Deze zaailingen zijn nu goed op weg. U zult waarschijnlijk verliest nog eens 10% van hen zonder aanwijsbare reden helemaal niet, maar de rest zal een goede kans op het maken van het naar volwassenheid.
 18. 18
  Ga terug naar de lade van de resterende niet-gekiemde zaden en zet de plastic deksel opzij. Bewaar deze voor toekomstig gebruik als u wilt, maar deze zaden en zaailingen hebben geen nut meer voor.
 19. 19
  Als je mini-kas lade heeft een uitneembare plastic liner die helpt bij het ​​organiseren van de pellets, neem het uit en maken een aantal drainage gaten in de bodem van de ongevoerde lade.
 20. 20
  Zet al de pellets terug in zonder de voering. Space hen ruwweg gelijk, en houd ze dezelfde kant op als voorheen... Zaden naar de top.
 21. 21
  Vul rond de pellets met zaailing mengtype potgrond en heuvel het aan de top van de pellets omvatten met ongeveer ¼ inch (5 mm).
 22. 22
  Plaats deze lade buiten in het medium tot volle zon, het controleren van het dagelijks om het te vochtig maar niet te nat houden. Door verwijderen van de koepel en de toegenomen zon verwacht moeten water bijna elke dag. Het is waarschijnlijk nuttig om te schakelen naar een gewone gieter op dit punt, als je het kan een meer normale dosering van het water geven.
 23. 23
  Hopelijk ziet u een hele reeks nieuwe zaailingen beginnen te komen in de komende paar weken. Aangezien deze start om klaar te kijken, neem ze dan terug naar stap 12 en krijgen ze getransplanteerd.

Tips

 • Ik heb gecontroleerde experimenten gedaan met zaailing, steenwol, turf pellets, zand, en variaties en combinaties van alle van hen. Onder dezelfde voorwaarden, de turf pellets waren veruit de meest succesvolle. En, het is niet goed dat planten ontkiemen alleen om hun kwetsbare baby-wortels beschadigen, terwijl ze te scheiden. Turf pellets ook dit probleem te vermijden, waardoor ze een zeer goede oplossing.
 • eBay is vaak een goede bron voor zaden, maar u moet zich bewust zijn van waar ze vandaan komen (zie hieronder de eerste waarschuwing). Afwisselend, join bamboe verwante groepen, zoals te vinden op http://groups.yahoo.com of. Veel amateur-tuinders zijn blij om hun zaden te delen met collega-liefhebbers.
 • Het is moeilijk om te voorkomen dat de pellets klef wanneer ze voor het eerst uit te breiden. Probeer om genoeg water alleen te maken aan hen om uit te breiden zonder dat te verzadigd. En, houd in gedachten dat ze niet hoeven te perfect worden uitgebreid met het oog op een goede effectieve groeimedium zijn.

Waarschuwingen

 • Voor de eerste winter in koelere klimaten, zal de zaailingen onderdak nodig hebben. Plant de potten in de grond en geven een centimeter of twee van mulch. Geef ze niet meer mulch dan dat, want het zal aanmoedigen muizen te bewegen in en later te eten de top af van uw bamboe.
 • In echt koude klimaten of voor minder winterharde soorten, kunnen zij nodig hebben om hun eerste winter binnenshuis doorbrengen of in een kas. Maar vergeet niet dat ze moeten wat water zelfs in de winter, dus niet alleen zet ze in een kas en vergeet ze!
 • Voor de tweede ronde van transplanteren waarbij de pellets werden bedekt met aarde, vooral voorzichtig met deze beschadiging van de wortels te voorkomen. De potgrond geeft hen de mogelijkheid om wortels te sturen naar het nabijgelegen pellets.
 • Invoer van dode bamboe, waaronder stomp, in sommige landen verboden vanwege de noodzaak om de verspreiding van bamboe plagen en / of ziekten te controleren. Zorg ervoor dat u voldoet aan alle toepasselijke wetten bij de verwerving van bamboe zaden.
 • Verwacht niet meer dan 30% van de zaden die ooit daadwerkelijk ontkiemen. En, wees niet ongerust als 20% van die spoedig sterven na die uit de bodem. Je moet ook geen zorgen als 10% of meer van uw getransplanteerde zaailingen draaien langzaam bruin en sterven. Helaas, dit is normaal voor vele soorten bamboe. Als je uiteindelijk met 2 gezonde planten voor elke 10 zaden je plant, ben je goed bezig. Voor sommige soorten is het nog veel erger dan dit.

Dingen die je nodig hebt

 • 10 of meer bamboe zaden. (Eventuele minder en er is een goede kans dat je niet tenminste een gezonde plant te krijgen.)
 • Een vlakke bodem cakevorm.
 • 1 quart of zo kokend water.
 • Een mini-kas, dat is gewoon een planten bak met een plastic beschermkap.
 • Een kruik water en een warm (maar niet heet) plaats om het te zetten.
 • Een turf pellets per zaadje dat u van plan te planten.
 • Een spies of een eetstokje.
 • 1 of meer liter "zaailing mix"? Typ potgrond.