Wkinl

Hoe je tekeningen architect lezen

De eerste vereiste bij de bouw van een gebouw project is om bouwkundige tekeningen (blauwdrukken, of in dit artikel, aangeduid als de plannen) te begrijpen. Hier is een beknopt overzicht van het lezen van deze plannen.

Stappen

Hoe je tekeningen architect lezen. 'C 001' 'C 002.
Hoe je tekeningen architect lezen. 'C 001' 'C 002.
 1. 1
  • Voorblad. Dit zal de naam van het project, de naam van de architect, het adres en contactgegevens, de project locatie, en de datum bevatten. Deze pagina is zeer vergelijkbaar met de omslag van een boek.
  • Plan Index. Deze pagina (pagina's) zal een index van plan voor lakens (en soms hun inhoud). Het zal ook een afkorting sleutel, een schaal bar met het plan schaal aangegeven, en af ​​en toe ontwerp notities.
  • Locatie plan. Dit zal een ruimte kaart, met een vergrote locatie kaart, meestal geven van voldoende informatie om het project site te zoeken uit de nabijgelegen steden of snelwegen. Dit blad is niet gevonden in alle sets van de plannen.
  • Site plannen. Deze pagina's meestal genummerd beginnend met een "C", zoals Sheet 'C 001' 'C 002 C ">" Deze bevatten vaak meerdere vellen, afgebeeld.:
   • Topografische informatie. Dit geeft aan de bouwer van de topografie (hellingen of vlakheid) van de site.
   • Sloop plan. Dit blad (of bladen) zullen de structuren of functies die zullen worden gesloopt op de site voorafgaand aan de indeling van voor de bouw te tonen. Het zal bomen of andere voorwerpen die moeten blijven opgemerkt in de keynotes.
   • Site nut plannen. Dit blad (bladen) zal de locatie van de bestaande ondergrondse nutsvoorzieningen geven, zodat ze tijdens de opgraving en de bouw kunnen worden beschermd.
  • Architectonische platen. Deze platen worden gewoonlijk "A", zoals "A 001" A ",>. Genummerd Deze platen zullen beschreven en metingen van de fundamentele voetafdruk van het gebouw. ​​Deze plannen platen moeten de volgende omvatten.
   • Plattegronden. Deze platen zal de locatie van de muren van het gebouw zien en de bestanddelen zoals deuren, ramen, badkamers en andere elementen. Er zullen afmetingen genoteerd als afstanden tussen, of van centrum tot centrum van de muren, de breedte van de openingen voor ramen en deuren, en veranderingen in de vloer verhogingen, als de vloer multilevel. Plattegronden bestaan ​​uit verschillende niveaus van detail afhankelijk van de fase van het project. In fase D (planning) tekeningen kan alleen de belangrijkste kenmerken van de ruimte te tonen. Bij een aanbesteding fase zullen tekeningen worden meer gedetailleerd, illustreren alle functies van de ruimte op een grotere schaal te maken voor een aannemer om de klus prijs van.
   • Plafond plannen. Hier zal de architect de types, hoogten, en andere kenmerken van de plafonds op verschillende locaties in het gebouw laten zien.
   • Houtskeletten plan. Deze pagina's geven de layout voor balken, spanten, spanten, bar balken of andere houtskeletten leden, evenals terrasplanken en dakbedekking details.
   • Finish schema. Dit is meestal een tabel met de verschillende afwerkingen in elke kamer. Het schema moet verfkleuren voor elke muur, vloeren type en kleur, hoogte van het plafond, type en kleur, wand-basis, en andere opmerkingen en details voor de bouw van de finish in genoemde gebieden.
   • Deur / raam schema. Deze tabel geeft een lijst van de deuren, het beschrijven van de opening, "hand" van de deuren, venster informatie (vaak ingetoetst off van de plattegrond, bijvoorbeeld, raam of deur type "A", "B", enz.). Het zal ook informatie over de installatie (bezuinigingen) voor slabben, bevestigingsmethodes en hardware specificaties omvatten. Er kan ook een apart schema voor raam en deur afwerkingen zijn. Een venster voorbeeld zou zijn "Mill afwerking, aluminium", zou een deur zijn "Oak, natuurlijke afwerking".
   • Details. Dit kan onder meer badkamer armatuur layouts, casework (kasten), kast accessoires, en andere elementen niet specifiek vermeld op andere bladen.
   • Verhogingen. Dit zijn uitzicht vanaf de buitenkant, met vermelding van de gebruikte materialen in buitenmuren materiaal, (baksteen, stucwerk, vinyl, etc), de locatie van de ramen en deuren van een zijaanzicht, de dakhellingen, en andere elementen van buitenaf zichtbaar zijn.
  • Structuurplannen. De structuurplannen meestal zijn genummerd beginnend met "S", zoals in "S 001 S",> "Deze plannen omvatten versterking, stichtingen, plaatdiktes, framing materialen, (hout, beton pilasters, bouwstaal, betonblokken, enz.)
   • Stichting plan. Dit blad zal de grootte, dikte en hoogte van funderingen (footers) tonen, met nota's met betrekking tot de plaatsing van betonstaal (wapening). Het zal merken locaties voor anker bouten of lassen plaat imbeds voor constructiestaal, en andere elementen. Een voet schema wordt vaak afgebeeld op het eerste vel van structurele notities, evenals aandachtspunten met betrekking tot de versterking van eisen, beton breuk sterkte-eisen, en andere schriftelijke verklaringen voor structurele sterktes, en testen eisen.
   • Framing plan. Dit geeft de voor het bepalen van de bouwmateriaal. Dit kan onder meer houten of metalen studs, beton metselstenen, of constructiestaal.
   • Tussenliggende structurele framing plannen. Deze worden gebruikt voor meerdere verdiepingen bouw, waarbij elk niveau ondersteunen kolommen, balken, balken, vloeren en andere elementen vereisen.
  • Sanitair plan. Sanitair tekening pagina's zijn genummerd beginnend met 'P'. Deze platen zullen de locatie en het type van sanitair opgenomen in het gebouw laten zien.
   • Loodgieter ruwe-in. Dit blad wordt de locatie van de leidingen die moeten worden "gestoten up" te tonen aan de sanitaire voorzieningen aansluiten op waterleiding, afvoer / afval, en ontluchting systemen.
   • Loodgieterij plattegrond. Dit blad zal de locatie en het type van de sanitaire voorzieningen, evenals de route leidingen zullen worden uitgevoerd (overhead of door muren) voor drinkwater-en afvoer, afval, en de ventilatieopeningen laten zien.
  • Mechanische tekeningen. Mechanische's worden genummerd beginnend met "M". Dit blad (of bladen) zal de locatie van HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) apparatuur, leidingwerk, en koelleidingen, evenals besturingsbedrading tonen.
  • Elektrische plan. De elektrische schema zijn genummerd beginnend met "E". Dit blad (bladen) toont de locatie van de elektrische circuits, paneel dozen, en armaturen in het hele gebouw, evenals schakelinstallaties, subpanelen en transformatoren, als deze wordt opgenomen in het gebouw. Speciale pagina's gevonden in de elektrische schema's kunnen "riser" gegevens E ".> Zijn, dat de configuratie van de voedingskabels, paneel schema, het identificeren van specifieke breaker stroomsterktes en circuits, en notities met betrekking tot soorten en maten van kabels en leidingen maten.
  • BMP (Best Management Practices) tekeningen, of milieuplannen. Dit blad geeft aan beschermde gebieden van de site, erosiebestrijding plannen en methoden voor het voorkomen van schade aan het milieu tijdens de bouw. Er kunnen details in de BMP-tekeningen die boom bescherming technieken, slib hek installatie-eisen, en tijdelijke regenwater Retainage maatregelen. De eis van een BMP plannen zijn oorsprong onder de milieu-afdeling van uw lokale, provinciale of nationale regelgevende instantie.
 2. 2
  Zoek het element van de bouw je bekijkt om een deel van uw werk uit te voeren. Als u opbaren van de locatie van het gebouw, zal je eerst kijken naar de site plan voor de locatie van de bestaande gebouwen, structuren, of eigendom lijnen, zodat je een referentiepunt om te beginnen met het meten van uw gebouw voetafdruk hebben. Sommige plannen gewoon geven een coördinatenrooster positie met behulp northings en Eastings, en je zal de doorvoer een "total station" landmeter moeten deze punten lokaliseren. Hier zijn enkele voorbeelden van de stappen voor het opmaken van een gebouw voetdruk, van bouwtekeningen.
  • Leg uw gebouw op het terrein door een van beide bovengenoemde plannen verwezen of de metingen die op de site plan. Maatregel om locaties, bij voorkeur hoeken, aan de ene kant van het gebouw, en controleer of "checkpoints" om de juistheid van uw lay-out te controleren. Als u niet absoluut vast een exacte rooilijn, moet u veronderstellen de locatie correct is en ga verder. Dit is algemeen aanvaard in gevallen waarin de site is erg groot, waardoor voor verdraagzaamheid, maar op een drukke partij of website, moet de locatie precies te zijn.
  • Bepaal de hoogte u zal werken vanuit. Dit kan een hoogte ten opzichte van een nabijgelegen rijbaan, of een hoogte die van het zee niveau. Uw site plan of bouwkundige plattegrond moet een bench mark (een bench mark verwijst naar bepaalde punt, zoals een mangat deksel of enquête waypoint met een bekende hoogte) verhoging of een 'hoogte boven de bestaande graad "als uitgangspunt.
  • Gebruik uw plan om de locatie van elke hoek van het gebouw, inclusief offsets meten. Weet je nog wat de exacte element van de constructie die u gebruikt voor uw lay-out. U mag een buitenmuur lijn, een stichting lijn, of een kolom lijn markeren, afhankelijk van het type van de bouw en de meest praktische element voor het maken van opeenvolgende metingen. Bijvoorbeeld, als u het bouwen van een constructiestaal gebouw met I-balk kolommen die vereisen het instellen van ankerbouten om ze veilig te stellen, kunt u uw gebouw lay-out beginnen met de middellijn van deze kolommen, waar als u het bouwen van een houten frame residentiële structuur met een monolithische plaat vloer, zou de rand van de plaat de beste keuze voor de eerste lay-out.
 3. 3
  Verwijzen naar de beschrijving van de verschillende platen om een element van de constructie die je gaat gebruiken in het werk dat u zal uitvoeren vinden. Loodgieters gebruiken plattegrond van de architect om muren te vinden, zodat de leidingen ze stomp up zal worden ingewerkt in de spouwmuur wanneer het gebouw wordt gebouwd, gebruik dan hun sanitair plattegrond om uit te zoeken welke soorten en maten buizen zijn verplicht om een ​​bepaalde armatuur te repareren.
 4. 4
  Gebruik de schaalverdeling waar metingen niet worden verstrekt. In de regel zijn architecturale plannen getekend om een ​​"schaal". Een voorbeeld zou zijn, 1 inch is gelijk aan 10 feet (1 "= 10 '), dus het meten van tussen om muren op het plan vel betekent voor elke centimeter, de afstand is 10 meter. Een schaal regel [] zal dit veel gemakkelijker maken, maar voorzichtig zijn om de regel schaal af te stemmen op schaal van het plan. Architecten maken vaak gebruik van een schaal van fracties, zoals een 1/32 schaal, ingenieurs meestal gebruik van een centimeter per meter schaal. Sommige plannen of details zijn niet op schaal, en moet worden gemarkeerd "(NTS)".
 5. 5
  Lees alle notities op een pagina. Vaak een bepaald element heeft speciale overwegingen die gemakkelijker verbaal worden beschreven dan getekend, en noten zijn een instrument van de architect zal gebruiken om ze te illustreren. Misschien een tafel van noten bekijk op de zijde van een vel, met nummers identificeren de toelichting op de plan (een getal met een cirkel, vierkant, driehoek of rond) en een overeenkomstige genummerde verklaring waarin de situatie aan de zijde van de sheet.
 6. 6
  Leer de verschillende soorten lijnen de architecten en ingenieurs kunnen gebruiken herkennen. Je moet een bepaalde keynote tafel voor sectie van de plannen, en dit zal informatie verstrekken over de afkortingen, symbolen, en de specifieke regels die in elk gedeelte van de plannen. Een voorbeeld zou in de elektrische plannen zijn, kan een circuit de "home run" "poot" (de draad die vanaf de eerste kruising doos in een kring om de doos paneel (de stroombron) gemarkeerd of in donkere inkt dan andere circuits hebben, en blootgestelde leidingen kan worden aangegeven door een ononderbroken lijn, en verborgen leidingen door een gestippelde of onderbroken lijn. Omdat er veel verschillende gebruiksmogelijkheden lijn aangeeft verschillende typen wanden, leidingen, kabels en andere functies, moet je individueel plan pagina te zien "key notes" om ze te begrijpen.
 7. 7
  Gebruik een "bouwer" calculator om dimensies toe te voegen bij het ​​bepalen van afstanden op uw plannen. Dit zijn rekenmachines die feet en inches, breuken, of metrische metingen toe te voegen. Vaak zal een architect niet een meting te geven aan een specifiek plan voorwerp, van een basislijn, zoals de "" OBL "(buiten rooilijn), dus je moet in staat zijn om de afstanden elke functie die een meting voorzien heeft toe te voegen, aan de totale afstand te krijgen. Een voorbeeld zou zijn het vinden van de hartlijn van een badkamer muur aan het drinkwater pijpstomp lokaliseren up. Het kan zijn dat de afstand gegeven van de OBL aan de woonkamer aan de muur, dan is de afstand tot een hal muur, dan over een slaapkamer, naar de badkamer muur in kwestie toe te voegen. Dit zou kunnen zien als (11 '5) + (5' 2 ") + (12 '4") = 28' 11 ".
 8. 8
  Gebruik CAD (computer assisted design) bouwplannen. Als je een set van architecturale plannen in een elektronische vorm, als op een CD, krijgt u een versie van de originele "cad" programma dat gemaakt is om de bestanden te openen nodig. "AutoCAD" is een populaire, maar zeer dure, professionele ontwerp-programma, en de ontwerper zal bevatten meestal een "Viewer" op de schijf die u kunt installeren op uw computer om bestanden te bekijken, zodat de werkelijke plannen pagina's op uw scherm verschijnen, maar zonder het volledige programma, kan je niet manipuleren ontwerp onderdelen of de tekeningen.
 9. 9
  Leer hoe u architectenplannen verwerken. Deze sets van documenten zijn vaak zeer grote vellen, ongeveer 24 "X 36", en de volledige bouwdozen kan tientallen of honderden pagina's. Ze zijn ofwel gebonden of geniet aan de linkerkant, en waardoor ze worden gescheurd uit de bindingen, uit elkaar gescheurd door verkeerd gebruik, in de zon gelegd om de inkt vervagen, of links in de regen kunnen ze moeilijk te gebruiken zijn. Deze documenten kunnen honderden dollars (US) kosten om te vervangen, dus probeer ze te beschermen, en hebben een platte, brede, beschermde werkoppervlak te rollen en lees ze op.
 10. 10
  Vergeet niet dat de bouwplannen voor een project zijn vaak anders dan tekeningen van de architect bestek.
 11. 11
  Specificaties worden meestal gedrukt en in een bindmiddel gehouden en ze lijst beschrijvingen van methoden en materialen die worden gebruikt in het project, evenals testmethoden, kwaliteitscontrole informatie, geotechnische gegevens, en andere informatie die nuttig is in het bouwen van het project.
 12. 12
  Kijk voor notities en symbool met betrekking tot "alternatieve bod items" en "addenda". Dit kan wijzen gedeelten van het werk, die zijn opgenomen in de tekeningen van de architect, maar niet in opdracht van de bouwer te bouwen, leveren of installeren. "NIC" is een afkorting voor Not In Contract, wat betekent dat een bepaald punt zal in een bepaalde plaats worden gezet door de eigenaar nadat het project is voltooid. "OFCI" of "aardlekschakelaar" (Eigenaar gemeubileerd, Aannemer geïnstalleerd, of Government gemeubileerd, Aannemer Geïnstalleerd) geven het item wordt geleverd door de klant, maar geïnstalleerd door de aannemer. Lees en begrijp alle afkortingen gebruikt in uw plannen.

Tips

 • Bij het doen van daadwerkelijke bouw van de plannen van architect, houden een set ter plaatse om veranderingen met een rode inkt pen of potlood op te nemen. Dit zijn de zogenaamde "redline tekeningen". Wanneer een opdracht volledig is opgebouwd, zijn redlines meestal verstrekt terug naar de opsteller. Deze tekeningen worden genoemd "Record Drawings" (RD's) of "As-built". Dit zijn de site survey redlines die afwijken van de oorspronkelijke set van tekeningen (aka correcties) zijn.
 • Gebruik een "driehoek" soort architect of ingenieur regel voor scaling afstanden op de plannen. Deze zijn zo gevormd dat ze een flush contact met het plan pagina, zodat een exacte positionering van de regel mogelijk is, het verminderen van de kans op fouten.
 • Als de tekeningen zijn echte halve grootte, moet u uw metingen te scheiden van uw heerser door 2. Opmerking: de meeste halve grootte tekeningen niet staat ze zijn halve grootte of andere. Eigenlijk om het even wat een halve maat tekening beschouwen, zal het normaal gesproken minder dan een 24x18 (Arch C) formaat blad te zijn. Houd in gedachten, wordt soms een halve maat blad genaamd een halve maat, zelfs wanneer zijn uitgezet uit een 30x44 tot een 11x17 set, waardoor het niet langer een echte halve grootte.
 • Kijk naar huis plan boeken of online om een ​​idee van de lijnen, metingen, en elementaire uitstraling van de plannen te krijgen.
 • Wees voorzichtig uw set tekeningen zijn "oorspronkelijke grootte ", Omdat veel sets van plannen worden verstrekt in" full "en" half "size sets, zult u in staat om afstanden met full size tekeningen schalen zonder de schaal te berekenen via het opstellen van heersers zijn.

Waarschuwingen

 • Bij twijfel van een meting of andere omschrijving die in de plannen, overleggen de architect dat het heeft, in plaats van het nemen van een kans op een fout die moeilijk te corrigeren op een later tijdstip kan worden.
 • Wees ervan bewust dat loodgieterij, elektriciteit en mechanische plannen niet altijd mogelijk voor elke handel om voldoende ruimte in individuele locaties hebben, dus zorg moeten worden genomen om de installatie van de componenten van elke handel te coördineren om conflicten te vermijden.
 • Zorg ervoor dat u alle benodigde bouwvergunningen te verkrijgen voordat de bouwwerkzaamheden wordt gestart. Bouwinspecteurs kunnen stoppen met werken aan een project dat een vergunning nodig en hoeft niet een geplaatst. Boetes worden ook uitgegeven.

Dingen die je nodig hebt

 • Een "Plan Table"
 • Driehoek schaal architect
 • Driehoek schaal Engineer's
 • Markeerstiften zijn nuttig bij het markeren van plan notes ter referentie
 • Rekenmachine bouwer