Wkinl

Hoe een tsunami te overleven


Een tsunami is een serie vernietigende en zeer gevaarlijke golven die het gevolg zijn van aardbevingen activiteit of een andere vorm van onderwater verstoring (, aardverschuiving, onderwater vulkanische activiteit enz.). Hoewel 'vloedgolf' is een algemene term voor een tsunami, het is niet juist; tsunami's hebben niets te maken met de maan de zwaartekracht van de getijden. Deze term is een verkeerde benaming, hoewel de impact van een tsunami's op een kustlijn is afhankelijk van het getij op het ogenblik een tsunami toeslaat, tsunamis geen verband houden met de getijden. Getijden gevolg van de onevenwichtige, buitenaards, gravitationele invloeden van de maan, zon en planeten. De term "seismische zee golf" is ook misleidend. "Seismische" impliceert een aardbeving-gerelateerde generatie mechanisme, maar een tsunami kan ook worden veroorzaakt door een nonseismic gebeurtenis, zoals een aardverschuiving of een meteorietinslag. In de afgelopen jaren zijn tsunami's een ongelooflijke hoeveelheid schade veroorzaakt. Om een ​​tsunami te overleven, moet je bereid zijn, waakzaam, en kalm. Dit artikel bevat stappen die u kunnen helpen om een ​​tsunami te overleven, mits je leren en handelen deze stappen vooraf.

Stappen

Hoe een tsunami te overleven. Leer meer over de mogelijkheden voor gevaar op voorhand.
Hoe een tsunami te overleven. Leer meer over de mogelijkheden voor gevaar op voorhand.
 1. 1
  Leer meer over de mogelijkheden voor gevaar op voorhand. Het is belangrijk om te overwegen op voorhand of je ergens woont die mogelijk een tsunami kunnen worden geconfronteerd. Het is waarschijnlijk dat je op een bepaald risico als:
  • Uw huis, school of werkplek is in een kustgebied, vlakbij de zee.
  • De hoogte van uw huis, school of werkplek is op zeeniveau of vrij laag en op vlakke of licht golvend terrein. Als je niet weet wat de hoogte niveau van uw huis, school of werk, uit te vinden. Sommige lokale overheden gebruiken verhoging als een waarschuwing.
  • Er zijn waarschuwingsborden te geven dat u in de buurt is gevoelig voor tsunami's.
  • Uw lokale autoriteiten hebben informatie over de mogelijkheden voor tsunami's uitgegeven.
  • Natuurlijke zee belemmeringen, zoals dijken of duinen zijn verwijderd voor ontwikkeling.
  • Tsunami hebben uw kuststreek geslagen in het verleden. Doe wat onderzoek in de bibliotheek of vraag bij de lokale overheid. FEMA heeft een website waarmee online overstromingsrisico zoekopdrachten risico..
  • Uw huis, school of werkplek enz. gebouwen zijn niet bestand tegen tsunami.
 2. 2
  Bereiden op voorhand. Als uw onderzoek toont aan dat u risico loopt, bereiden zowel een evacuatieplan en een veiligheidspakket.
  • Monteer een veiligheids-pak. Voedsel, water, en een EHBO-kit behoren tot de basics nodig. Houd de veiligheid pak ergens voor de hand liggende, goed bekend bij iedereen in het gebouw en gemakkelijk te grijpen in geval van nood. Het kan ook helpen om een ​​regenjas of een andere jas voor elke persoon in de buurt van de veiligheid verpakking te verlaten.
  • Monteer een persoonlijke survival pack voor elke persoon in het gezin, en een gezin survival pack met gemeenschappelijke items voor iedereen. Onder meer een voorziening van noodzakelijke medicijnen voor elk lid van de familie. Vergeet niet overleven artikelen voor uw huisdieren.
  • Ontwikkelen van een persoonlijk evacuatieplan. Een ontruimingsplan moeten worden voorbereid op voorhand te zijn van het gebruik. Bij het ontwikkelen van een, rekening met uw gezin, uw werk, uw school en uw bredere gemeenschap.
 3. 3
  Indien nodig, te beginnen aan een community-brede evacuatieplan ontwikkelen als er niets wordt gedaan in uw gemeenschap. Neem het initiatief om te beginnen met het ontwikkelen van het plan, en de plaatselijke overheden en andere bewoners. Ontbreken van evacuatieplannen en lokale waarschuwingssystemen zet u, uw familie en uw hele gemeenschap een verhoogd risico op letsel of overlijden tijdens en na een tsunami. Dit zijn de dingen die deel uitmaken van een succesvolle evacuatie plan moet worden:
  • Bespreek met familie en collega's van de verschillende opties voor evacuatie.
  • Voeren de praktijk boren om ervoor te zorgen dat alle leden van de gemeenschap zijn duidelijk over wat ze moeten doen en waar ze moeten gaan tijdens een evacuatie veiligheid.
  • Onder meer een plan dat een hoofdelijke telling van elk lid van de gemeenschap kan verzekeren; ervoor dat de bijstand voor gehandicapten of zieken kunnen worden verstrekt
  • Zorgen dat waarschuwings-en evacuatie-signalen worden begrepen door de gemeenschap van tevoren - verspreiden pamfletten of geef lezingen om ervoor te zorgen dat iedereen zich bewust is. Lees Begrijp tsunami kennisgeving termen.
  • Vergeet niet om meerdere veiligheid routes vanwege zorgen om de mogelijkheid van een aardbeving wegen en andere infrastructuur te vernietigen, het voorkomen van afslag met behulp van enkele routes.
  • Bedenk welke soorten beschutte gebieden zou kunnen bestaan ​​in de evacuatie zones; hoeft zulke schuilplaatsen gebouwd moeten worden op voorhand?
 4. 4
  Acht natuurlijke waarschuwingen. Natuurlijke waarschuwingen kan helpen om de op handen zijnde komst van een tsunami aan te geven. Wees ervan bewust dat in veel gevallen zijn deze misschien wel de enige waarschuwingen krijg je als veiligheidsinstanties een kans om waarschuwingen en evacuatie procedures geïmplementeerd te krijgen niet kan hebben. Wees zelf verantwoordelijk en doe je best om jezelf en je familie, vrienden en collega's veilig te houden. Natuurlijke tekenen dat heraut de mogelijkheid van een komende tsunami omvatten:
  • Een aardbeving. Woont u in een kustgebied, het optreden van een aardbeving moet directe aanleiding voor alarm en ontwijkende actie.
  • Een snelle stijging en daling van de kustwateren. Als de zee plotseling verdwijnt (trekt terug), waardoor kale zand, is dit een belangrijke waarschuwing dat er op het punt om een plotselinge sterke stijging van het water landinwaarts.
  • Dierlijk gedrag verandert. Kijk voor dieren die de omgeving of gedragen abnormaal, zoals het proberen om mensen onderdak te zoeken of te groeperen op een manier die ze normaal niet zou doen.
 5. 5
  Heed gemeenschap en de overheid waarschuwingen. Als de lokale overheden hebben wel tijd om een ​​waarschuwing te geven, zie toe. Informeer u van tevoren hoe de lokale autoriteiten zijn van plan om waarschuwingen te maken, zodat je niet fout of de waarschuwing negeren als het gaat. Deel deze informatie met familie, vrienden, buren en de gemeenschap, als de lokale autoriteiten hebben pamfletten, een website of andere informatiebronnen, verzoeken om kopieën te verspreiden of te verzoeken dat de lokale overheid vervullen deze rol.
 6. 6
  Onderneem actie. Als een tsunami waarschijnlijk landingsplaats te maken op uw kuststreek, reageren direct. Zet in plaats het ontruimingsplan. Acties moeten omvatten:
  • Verplaats het binnenland, en tot hoge grond. Onmiddellijke beweging weg van de kust, lagunes of andere organen van het water naast de kust is essentieel. Dit betekent omhoog naar hogere grond en zelfs in heuvels of bergen. Hoofd altijd uit de buurt van de kust en blijven bewegen binnenland.
  • Klim hoog. Als u niet het binnenland kan het hoofd omdat je gevangen zit, hoofd omhoog. Hoewel niet ideaal, als dit je enige optie, kiezen voor een hoge, stevige en solide opbouw en klim het. Ga zo hoog als je kan, zelfs op het dak.
  • Beklim een stevige boom. als een allerlaatste redmiddel, als je merkt dat je gevangen en niet in staat om het binnenland te verplaatsen of beklim een hoog gebouw, vindt een sterke en hoge boom en klim zo hoog als je kunt. Er bestaat een risico van bomen onder gesleept door de tsunami, echter, dus dit is echt een maatregel om alleen worden gebruikt als alle andere alternatieven zijn nutteloos zijn gemaakt. Hoe sterker de boom, des te hoger zal het u toestaan ​​om te klimmen en de steviger zijn takken te rusten op (je kan er uren) en de betere kansen je hebt om te overleven.
 7. 7
  Reageren snel als je bent gevangen in het water. Als u er niet in geslaagd om te evacueren, maar merkt dat je gevangen in de tsunami om een ​​of andere reden, zijn er dingen die je kunt doen om te proberen en te overleven:
  • Grijpen op iets dat drijft. Gebruik een drijvend object als een vlot om jezelf te houden boven het water. Items die zweven zoals boomstammen, deuren, visgerei ed kan in het water met je mee.
 8. 8
  Abandon bezittingen. Bewaar leven, niet bezittingen. Proberen om dingen en spullen te halen, kan je ontsnapping belemmeren door waardoor je kostbare tijd te verliezen. Grijp uw veiligheid verpakking, iets om je warm te houden, uw familie en onmiddellijk te verlaten.
 9. 9
  Weg te houden totdat de "all clear"-signaal wordt uitgezonden. Een tsunami komt in golven. Er kunnen vele, vele golven duren voor uren en de volgende golf kan nog groter zijn dan de vorige.
 10. 10
  Proberen om betrouwbare informatie te krijgen. Luister naar de radio voor updates over wat er gebeurt. Heb mond tot mond niet vertrouwen. Het is beter te wachten dan te vroeg terug en met meer inkomende golven worden gevangen.
 11. 11
  Wacht tot de lokale autoriteiten voor de afgifte van een "all clear." Alleen dan moet je terug naar je huis. Ontdek van tevoren hoe de lokale autoriteiten stellen voor om een ​​dergelijke kennisgeving aan te kondigen. Vergeet niet dat de wegen zeer kunnen worden beschadigd door de tsunami golven en je kan hebben om alternatieve routes te nemen. Een goede pre-geplande noodplan moet rekening voor deze mogelijkheid en bieden alternatieve routes en ontmoetingsplaatsen.
 12. 12
  Realiseer je dat het concentreren op de overleving blijft na vermindering van de tsunami. Zodra de tsunami is afgenomen, zal er puin, verwoeste gebouwen en gebroken infrastructuur. Er kunnen ook dode lichamen. Zoetwatervoorziening kunnen worden vernietigd of verstoord. Voedselvoorziening zal hoogstwaarschijnlijk niet beschikbaar. Het potentieel voor de ziekte, post-traumatische stress-stoornis, rouw, verhongering en verwondingen zal het post-tsunami periode bijna net zo gevaarlijk als de tsunami zelf te maken. Een noodplan moeten ook rekening houden met de nasleep en wat je moet doen om jezelf te beschermen, uw familie en uw gemeenschap. De realiteit is dat het omgaan met de nasleep van een tsunami is geen individuele inspanning, maar een gemeenschap is. Als uw lokale autoriteiten actieplannen niet hebben gezet op zijn plaats, erop aandringen dat zij dit doen of een gemeenschap vormen actiegroep om een ​​post-tsunami plan te overwegen. Dingen die overleven na de tsunami kunnen helpen zijn:
  • Oprichting van een voorschot stash van zoet water. Of flessenwater of gefilterd water, moet een noodsituatie watervoorziening in plaats in uw gemeenschap.
  • Openstelling onbeschadigde huizen en gebouwen aan anderen. Helpen die in nood en hen te voorzien van onderdak.
  • Erover waken dat er energieproducenten te koken, onderhoud van de hygiëne en de terugkeer van de basisgezondheidszorg en transport diensten mogelijk.
  • Hardlopen noodopvang en voedseldistributie.
  • Het krijgen van de gezondheidszorg onmiddellijk in actie.
  • Onderdrukken van branden en gas breuken.

Tips

 • Als je op het strand en zie het tij terugwijkende vreemd en volledig, evacueren onmiddellijk, dit is geen uitnodiging om te onderzoeken, maar een om te draaien in de tegenovergestelde richting..
 • Als je heel snel te bewegen, afstand van de zee, waarschuw zo veel mogelijk mensen gebracht wordt. Schreeuwen luid en duidelijk "Tsunami! Head voor hoge grond!" zonder te stoppen uw eigen evacuatie. Zodra het tij plotseling terugtrekt, is het waarschijnlijk dat u slechts een paar minuten in het beste geval voor de tsunami aankomt.
 • Wanneer u een officiële waarschuwing van tsunami horen, niet negeren of vertragen reageren. Wees klaar om het gebied te evacueren, en zoeken naar een hoge, landinwaarts heiligdom. Het is veel beter om te bewijzen dat je klaar bent voor een tsunami die niet materialiseren dan om te proberen te bewijzen dat je harder of slimmer dan moeder natuur bent en te sterven in de poging waren. Loop niet in het water om iets te redden.
 • Evacueren uw kinderen, ook. Streef ernaar om samen te blijven. Geef duidelijke instructies en zorg ervoor dat ze weten waar te verzamelen als je gescheiden worden. Omdat het niet mogelijk is om op kleine handen houden tegen een aanval van het water kan zijn, leer uw kinderen op voorhand hoe ze zichzelf van hun beste kans op overleven als gescheiden te geven.
 • De eerste keer dat je hoort van een tsunami komt, pak je noodpakketten en rijden landinwaarts naar een stad / dorp waar en daar blijven totdat het "all clear" wordt aangekondigd door de autoriteiten
 • Als een verre tsunami wordt ontdekt, zijn de grote steden gewaarschuwd een paar uur of minder voor de tsunami klappen. Acht deze waarschuwingen!
 • Leer kinderen om de tekenen van een naderende tsunami herkennen. Tien jaar oude Tilly Smith redde haar familie en andere levens in de tsunami van 2004, omdat ze luisterde in de geografie klasse: Tsunami familie gered door aardrijkskundeles schoolmeisje's.
 • Als u het tij gaan snel, zal het snel terug te komen en de staking

Waarschuwingen

 • Wacht niet op waarschuwingen. Als u denkt dat een tsunami komt onmiddellijk te evacueren.
 • De belangrijkste oorzaak van overlijden tijdens een tsunami is verdrinking. De tweede belangrijke oorzaak is gehavend door puin.

Dingen die je nodig hebt

 • Voedsel
 • Schoon water
 • 1 EHBO-kit - per gezin of groep
 • Droge, warme kleding en een waterdichte jas indien mogelijk of poncho - per persoon
 • Geneesmiddelen die nodig zijn door een persoon op een regelmatige basis, zoals een astma-inhalator of uw hart.
 • Zaklamp en batterijen - per gezin of groep
 • Nood voedsel-en watervoorziening
 • Kleren - twee paren - per persoon
 • Paar krachtige magneten - per gezin of groep
 • Batterij of slingerbediend radio - per gezin of groep
 • Kussen (opblaasbare type) - per persoon
 • Toiletpapier
 • / Mobiele telefoon
 • Dekens
 • Utility Knife (zakmes)